MAAF cakap. Tapi agak kecewa dengan sikap orang kita yang aktif di media sosial. Walaupun Muktamar dua hari cukup padat dengan ilmu dan idea, tetapi perkara tersebut tidak begitu tersebar di alam maya. Ucapan dasar, perbahasan perwakilan, penggulungan dan penangguhan pimpinan tidak menjadi viral. Sebaliknya boleh dikatakan kebanyakan sibuk menyambut serangan musuh mengenai baju Amal. Padahal itu cuma isu yang sengaja disensasikan. Kenapa perlu menari ikut rentak musuh? Kenapa tidak bawa agenda sendiri?

Tidak tahu, apakah fokus kepada isu Amal adalah satu langkah strategik dari organisasi parti sendiri, ataupun inisiatif facebookers dan mujahid siber PAS akibat tidak memiliki sebarang agenda strategik yang lain. Jika ia adalah langkah strategik, maka tiada pertikaian lagi. Mungkin ada maslahahnya tersendiri. Tetapi jika inisiatif akar umbi, saya rasa perlu perbetulkan kembali fokusnya. Amat malang jika respon ini adalah hasil umpanan musuh politik.

Mungkin fenomena ini timbul kerana mentaliti kita masih simplistik dan tidak berapa gemar memberatkan pemikiran. Lebih suka melayan provokasi dan sentimen murahan. Jika benar ini faktornya, malanglah PAS. Parti bernuansa Islam ini sepatutnya berdiri atas dasar ilmu dan agama. Bukan sentimen dan rasa.

Joseph Liow, fellow Brookings Institute pada 2003 menyatakan PAS kuat kerana ahlinya dipupuk dengan perbincangan berat mengenai ideologi (fikrah). Ini menyebabkan mereka susah dirosakkan. Tahun 2017 beliau menyatakan pula bahawa Islamis di Malaysia sudah tidak pentingkan perihal ideologi menyebabkan mereka senang terdorong utk bersikap oportunis. Maknanya, kualiti ahli sudah berubah ke tahap membimbangkan.

Ayuh ahli PAS. Buktikan dapatan Joseph Liow ini silap. Bangkit semula dengan kembali membincangkan perihal ideologi dan ilmiah di media sosial. Olah dalam bentuk yang sesuai bagi mentaliti rakyat setiap lapisan. Tugas utama kita dakwah, sementara politik hanyalah alat dan wasilah. Tetapkan jati diri, jangan tertukar matlamat, barulah tidak mudah terikut rentak asing.

8 Muharram 1440
18 September 2018

(ALANG IBN SHUKRIMUN) - HARAKAHDAILY 18/9/2018

 

SAYA tertarik dengan kelantangan YB Nurul Izzah yang menyuarakan hukuman gantung terhadap kes seorang lelaki dijatuhkan hukuman gantung sampai mati kerana memiliki, memproses dan mengedarkan ganja yang diproses untuk tujuan perubatan.
Hujah beliau: "Ganja semakin diterima ramai di banyak negara sebagai tumbuhan yang mempunyai banyak faedah, terutamanya rawatan pelbagai penyakit kronik".

Dari sudut perubatan, saya memohon agar YB mendapatkan maklumat yang tepat dari pihak yang berwibawa. Terdapat dua isu di sini yang perlu difahami.

1. Ganja boleh mengubati penyakit? Tidak terbukti setakat ini. Pihak Berkuasa Ubatan (FDA) hanya meluluskan pemberian minyak ganja terhadap penyakit sawan (epilepsy) jenis dravet syndrome sahaja. Itupun sebagai sebagai rawatan tambahan dari kaedah rawatan sedia ada. Bukti kajian lain masih lagi tidak melepasi kajian klinikal sehingga membolehkan ianya digunakan secara meluas oleh masyarakat. Lagipun apa-apa ubat yang dikategori sebagai dadah wajib mematuhi akta Racun Negara 1952 dan Akta Dadah Merbahaya. Andaikata undang-undang membenarkan, tidak semua orang bebas memiliki, memproses dan mengedar ganja. Ianya wajib diseliakan oleh pegawai yang diberi kuasa oleh undang-undang seperti doktor dan ahli farmasi. Contohnya morfin, sejenis ubat yang termaktub dalam Akta Racun, hanya doktor dan ahli dalam bidang perubatan sahaja boleh memiliki dan memberikan kepada pesakit atas indikasi khusus.

2. Isu kedua adalah hukuman gantung yang dijatuhkan ke atas pesalah. Jika dilihat dari sudut keadilan, ianya mungkin tidak bersesuaian dengan perjuangan hak asasi. Dalam Islam terdapat hukum yang boleh dikiaskan bagi penggunaan ganja yang boleh merosakkan ini. Kias hukumnya adalah kesalahan penggunaan arak. Namun saya tidak mahu ulas lanjut kerana ianya bukan bidang saya. Para alim ulama Islam muktabar perlu dirujuk bagi menentukan hukum yang bersesuaian. - HARAKAHDAILY 18/9/2018

Penulis ialah Pengerusi Majlis Penasihat Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (Papisma).

PEJAM celik dengan masa yang bergulir pantas, kini Unit Amal mendakap umurnya yang ke-27 tahun. Badan beruniform ini tak pernah lelah menabur bakti di medan operasi masyarakat sehingga mengharumkan nama PAS, sebagai entiti yang tegak di atas fondasi siasah, dakwah dan tarbiah.

Jika anda memulakan langkah dalam jemaah bersama Dewan Pemuda, maka Unit Amal adalah segmen yang wajib disertai. Dalam organisasi ini, kita akan diajar berkerja dan mentaati arahan serta disiplin berjemaah. Aku juga memulakan langkah pertama dalam harakatul ummah ini melalui penglibatan dalam Unit Amal. Unit Amal Lembah Pantai, semuanya bermula di sini. Cinta dan pengorbanan.

drriduanAku menoleh kiri dan kanan pada anak-anak muda yang berdesakan mengiringi Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden PAS yang juga ahli Parlimen Marang. Sosok ini seperti tarikan magnet kepada orang ramai terutama anak muda yang berfikrah Islam.

Senario ini pada tahun 1992, saat aku masih menyandang gelaran mahasiswa Universiti Malaya, masa terluang mengikuti Unit Amal Lembah Pantai yang dipimpin oleh Haji Uzir Ahmad. Seorang kontraktor lanskap lulusan UiTM berjanggut panjang. Haji Uzir berasal dari Perak dan menjadi jemaah tetap Masjid Ar-Rahman.

Tidak ramai anak-anak kampus Universiti Malaya yang terlibat dengan Unit Amal kerana gerakan pelajar lebih mempunyai tarikan pesona berbanding gerakan kepermudaan di Kawasan Lembah Pantai.

Pada masa itu, Unit Amal masih lagi begitu baru di medan masyarakat, walaupun Pemuda PAS mempunyai gerakan kepanduan mereka sendiri semenjak era dekad 1960-an dan 1970-an.

Aku teringat almarhum Ustaz Hassan Shukri yang menceritakan bagaimana gerakan pemuda syuhada di zamannya yang mengadakan mukhaiyam, aktiviti berkawad, juga aktiviti seni silat. Apatah lagi pemuda Umno yang terkenal dengan pemuda tahan lasak, mengganggu aktiviti yang diadakan oleh PAS.

Kewujudan gerakan kepanduan Pemuda PAS ini dibuktikan dengan gambar-gambar kawad dan perbarisan setiap kali majlis besar yang diadakan oleh PAS.

Kewujudan gerakan kepanduan berteraskan khidmat kebajikan dan sukarela bagi gerakan Islam, bukanlah sesuatu yang baru atau hanya muncul di negara ini.

Gerakan fenomenal dunia seperti Ikhwanul Muslimin, jauh lebih awal mempunyai sayap kepanduan Syabab Ikhwan (Abdul Muiz: 2001). Begitu juga Jamiat Islami di belahan sub kontinen, mempunyai gerakan kepanduan yang berkhidmat untuk membantu masyarakat dan juga sayap gerakan yang penting.

Di Indonesia pula, Masyumi (Majlis Syura Muslimin Indonesia), mempunyai gerakan kepanduan yang menghimpunkan ramai anak muda, sehinggalah wadah politik Islam ini diharamkan oleh Soekarno, akhirnya memaksa sebahagian aktivis mengangkat senjata.

Unit Amal mengorak langkah menjuarai bidang kebajikan, membantu program-program PAS di semua peringkat, menghimpunkan anak muda yang cenderung dalam bidang kepanduan (pengakap), menarik anak muda kepada fikrah perjuangan Islam bahkan terlibat dengan misi-misi bantuan di seluruh dunia.

Bukan sedikit ujian melanda badan sukarela ini, termasuk cuba mengaitkan mereka dengan tujuan ketenteraan, namun Unit Amal membuktikan mereka hadir di tengah masyarakat untuk berbakti dan berbudi.

Apabila negara dilanda musibah banjir, mereka 'beruniform merah' ini berada di barisan hadapan, jauh lebih awal daripada agensi kerajaan sendiri.

Kelompok relawan berbaju merah ini berjaya memecahkan tembok kaca PAS dengan masyarakat, mengikis imej parti ekslusif pak lebai dan agamawan. Unit Amal dengan pelbagai kepakaran dan latar belakang keanggotaan, daripada buruh sehinggalah ahli akademik, usahawan, profesional muda.

Kepelbagaian latar belakang ini merencahkan Unit Amal menjadi pasukan yang kuat, disegani malah dihormati oleh pihak polis sendiri. Aku secara peribadi menemui pegawai-pegawai kanan polis dan mereka memuji Unit Amal berkerja tanpa mengharapkan habuan duniawi, berpanas terik serta bermandi hujan.

Mereka berkerja tanpa upah, mampu diarah, berdisiplin tinggi, menjaga reputasi sebagai barisan hadapan jemaah Islam, berembun dan berpanasan untuk program PAS dan masyarakat.

Negara ini tidak mampu berbohong tentang asas dan kepakaran Unit Amal, mereka mengawal peserta-peserta bantahan awam daripada bertindak liar, menjaga keselamatan peserta dan juga mendisiplinkan para demonstran.

Unit Amal membantu pihak keselamatan, bomba dan penyelamat jika berlaku kes kemalangan, hilang di hutan atau sungai, bencana kebakaran besar, malah turut menjadi aktiviti ko-kurikulum di sekolah-sekolah Islam. Unit ini dikenali sebagai kadet amal serta dilatih daripada awal untuk menjadi aktivis yang berorientasikan khidmat masyarakat.

Unit Amal tidak mudah digertak, aku teringatkan pada tahun 2002 apabila berlangsung Jambori Amal Peringkat Kebangsaan di Taman Templer, sekitar tapak jambori dikepung oleh FRU. Pada masa itu isu milintasi sangat mencuat, antaranya kes serangan WTC dan al-Maunah. Pihak kerajaan BN mengambil kesempatan untuk menyulitkan pergerakan anggota Amal dalam berprogram.

Aku menjadi Pengarah Jambori tersebut, program berlangsung dengan berjaya walaupun digertak untuk ditahan semua peserta Jambori Amal oleh pihak polis. Lebih seribu peserta berhimpun termasuk Amal Nisa'. Ustaz Kapten (B) Jamsari Marsom adalah Pengarah Amal Malaysia dan beliau adalah pesara pegawai tentera yang hebat. Termasuk pernah terlibat bersama PBB dalam misi pengaman ke Bosnia Herzagovena. Beliau berhujjah dengan OCPD tentang jambori dan kandungan jambori dengan hujah-hujah keselamatan.

Kepada pembenci-pembenci Unit Amal, abaikan mimpi kamu untuk melenyapkan Unit Amal bersama denyut nafas kami, seluruh ahli-ahli Parti Islam.

Mereka tidak menagih upah dan tanda jasa di atas khidmat bakti mereka, motto gerakan kepanduan PAS ini, "Di mana ada kesusahan, di situlah adanya kami". Mereka akan berdiri tegap dalam majlis-majlis rasmi PAS, siap untuk diperiksa perbarisan oleh pimpinan utama PAS.

Tidak kurang anggota Amal yang meninggal dunia saat sedang melakukan misi bantuan. Seorang anggota Amal, Abang Mad yang sangat baik denganku, meninggal dunia ketika membantu mendirikan rumah mangsa banjir Kuala Krai. Beliau suka berkhidmat termasuk membantu kerja siak di Surau Muttaqun USJ 12, Selangor.

Seorang veteran Amal yang juga bekas anggota komando tentera Malaysia, iaitu Abang Rahim dari Perak antara anggota Amal yang popular. Beliau jarang gagal untuk bertugas dan pernah terlibat mencari orang hilang. Beliau cekap seumpama belut, bahkan dengan tubuh tegap seperti berusia 20-an walaupun Abang Rahim komando telah mencecah 60 tahun.

Selama tempoh 27 tahun ini, Amal telah melalui pelbagai pahit getir, asam manis perjuangan dan tak lekang ditohmah para pembencinya. Aku merasa beruntung menjadi sebahagian daripada anggota Amal, mengenali teman-teman aktivis Amal yang tekun dan istiqamah seperti Cikgu Husin Ismail, Pak Jamu, Kapten Jamsari, Cikgu Li Terengganu, arwah Zainuddin Kubur Maras, arwah Abdul Aziz Marang (meninggal 17 Januari 2016) dan ribuan yang lain. Selamat menuai bakti untuk dekad-dekad seterusnya, kerana sepasang uniform nombor satu semua orang berlabun tentang Jabatan Amal Malaysia. Ajaibnya kuasa Tuhan! – HARAKAHDAILY 17/9/2018

Penulis ialah AJK PAS Pusat, Pengerusi Lujnah Kesenian dan Kebudayaan PAS Pusat.

 

SEKRETARIAT Kebajikan Bekas ATM PAS Pusat mohon Patriot agar lebih profesional dalam membangkitkan sesuatu isu nasional jika ingin dilihat sebagai sebuah badan NGO yang tidak berpihak dan kononnya tegas tapi rakyat marhaen menilai.

Etika berpakaian seragam yang diamalkan oleh Jabatan Amal Malaysia adalah selaras dengan keperluan dan suasana. Pakaian istiadat ini diguna dalam adat istiadat rasmi PAS oleh kumpulan ahli JAM yang terlatih. Ketua Perbarisan pada majlis bersejarah itu adalah Tuan Haji Bakri seorang Bekas Pegawai Waran ATM yg terlatih dari kepakaran Kawad dan Istiadat bukan dibuat secara semberono.

Dari sudut luaran pakaian istiadat JAM yang telah diperkenankan oleh AJK PAS Pusat ini dilihat lebih bertepatan dengan model yang diguna badan seragam dari unit sukarelawan yang lain seperti Palang Merah dan kadet beruniform di sekolah-sekolah dan kumpulan pancaragam malah telah didominasikan secara kemas dan bersopan oleh MP termasuk Raja-raja Melayu. Mereka JAM bukanlah kumpulan Kombatan tetapi sebuah organisasi sukarelawan yang terlatih dari pelbagai bidang kepakaran khususnya perubatan dan keselamatan.

Kenyataan Pengerusi Patriot adalah kenyataan yang dangkal yang fokus hanya pada Jabatan Amal Malaysia milik PAS. Saya menganggap tuduhan beliau berat sebelah dan tidak adil kepada semua badan beruniform awam seluruh Malaysia khususnya PAS.

Dalam pembentukan Malaysia Baru Patriot sewajarnya lebih menyasarkan agar setiap warga Malaysia lebih berjiwa kental dengan jati diri dan semangat Patriot kepada agama, bangsa dan negara.

Ikhlas dari:
LT KOL TUDM (B) HAJI NAZARI MOKHTAR
Presiden KERABAT Malaysia. - HARAKAHDAILY 17/9/2018

SAYA mengikuti rapat kes seorang pemuda yang mengalami autisme, Ahmad Ziqri Morsidi, 22 yang telah ditahan kerana didakwa mencabul kehormatan seorang wanita minggu lepas. Hari ini melalui satu surat saya kepada pihak Peguam Negara, saya berpandangan isu tersebut boleh ditangani dengan lebih baik sekiranya pihak polis dan juga mahkamah mempunyai prosedur tersendiri di dalam menangani isu-isu berkaitan autisme dan yang seumpama dengannya.

Menurut fakta kes, Ahmad Ziqri telah dibawa oleh ibunya, Hasnah Abdul Rahman dan beberapa orang adik beradiknya ke sebuah restoran di Jalan USJ 10/1B, Subang Jaya bagi meraikan hari lahirnya ke 22. Ia diikuti dengan insiden di mana Ahmad Ziqri didakwa telah menyentuh dada seorang wanita berusia 24 tahun yang kemudiannya membuat laporan polis bersama keluarganya.

Sekalipun telah diberikan penjelasan oleh ibu pemuda terbabit, laporan polis tetap dibuat dan Ahmad Ziqri telah ditahan selama satu malam di lokap sebelum dibawa oleh pihak polis bagi mendapatkan reman selama 4 hari bagi tujuan siasatan. Difahamkan bahawa Mahkamah Majistret Petaling Jaya telah menolak permohonan berkenaan ekoran keadaan suspek yang mengalami autisme.

Saya rakamkan tahniah kepada pihak Mahkamah Majistret Petaling Jaya yang telah membuat keputusan tepat berhubung isu ini. Ia menunjukkan bahawa pihak Mahkamah telah mendengar keterangan semua pihak dan membuat keputusan berasaskan kepada situasi dan keperluan sebenar.

Penahanan suspek berkenaan merupakan satu langkah yang tidak sewajarnya berlaku. Sekalipun pihak polis telah mengeluarkan kenyataan bahawa penahanan tersebut mengikut prosedur yang telah ditetapkan, namun persoalannya adakah prosedur yang sama terpakai ke atas golongan yang normal turut terpakai kepada individu yang mengalami autisme dan yang seumpama dengannya? Penahanan reman di dalam lokap sekalipun hanya mengambil masa yang tidak lama cukup memberikan kesan yang mendalam kepada golongan seperti ini.

Saya mendesak satu prosedur tersendiri bagi menangai kes-kes seperti ini wajib diwujudkan oleh pihak polis. Dalam isu ini, pihak polis sendiri saya percaya telah bertindak dalam ruang lingkup undang-undang yang sedia ada, namun tidak boleh dinafikan bahawa ia boleh diberikan penambah baikan. Secara khususnya di dalam kes Ahmad Ziqri ini, Peguam Negara tidak mempunyai pilihan lain kecuali menggugurkan kes dan tidak meneruskan pendakwaan terhadap beliau kerana nyata sekali tahap pemikiran individu yang mengalami autisme tidak boleh diletakkan beban tanggungjawab sebagaimana golongan normal. Saya sekali lagi merakamkan tahniah kepada pihak Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas keputusan yang saya kira cukup tepat itu.

Masyarakat awam di Malaysia masih banyak lagi perlu diberikan kefahaman berhubung kehidupan golongan OKU. Pendidikan sejak awal perlu dipupuk di kalangan anak-anak agar mereka mampu berinteraksi dan memahami golongan yang turut mempunyai hak untuk hidup di dalam negara ini.

Saya mohon Peguam Negara, Tuan Thommy Thomas dapat memainkan peranan untuk mewujudkan standard operasi siasatan tersendiri oleh pihak polis dalam berdepan dengan isu-isu seperti ini seterusnya ditangani sebaik mungkin oleh pihak mahkamah. Pandangan ini telah saya nyatakan melalui surat saya kepada beliau pada hari ini 17 September 2018.

AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas - HARAKAHDAILY 18/9/2018

 

ALHAMDULILLAH Jabatan Amal mendapat iklan percuma, apabila isu uniform di Muktamar PAS ke-64. Hendak harap isu lain sudah tidak ada. Baling kerusi, meja, mikrofon, bergaduh tidak berlaku. Tidak ada pula perwakilan yang ditangkap kerana minta rasuah oleh SPRM.

Maka isu uniform yang menjadi tumpuan. Nampaknya orang awam yang selama ini tidak mempeduli Jabatan Amal sudah memberi tumpuan. Mereka hendak tahu apa itu Jabatan Amal. Cybertrooper upahan mereka terkedu apabila ditunjuk uniform pasukan St John. Terus menghilang diri dan tidak dapat dikesan oleh radar.

Insya Allah anak muda yang benci dengan trend politik dendam dan fitnah akan menyertai Jabatan Amal. Mereka akan menjawab dengan amalan untuk sama-sama menyertai Jabatan Amal biar mereka yang benci dan dendam tidak senang.

Berita uniform Jabatan Amal seolah-olah sempadan negara diceroboh, senjata hilang dan kem tentera diserang. Carilah modal lain, kalau benci sangat dengan PAS. Tak padan lawan Jabatan Amal, buat malu dekat orang sahaja.

Jabatan Amal ini, mereka yang memang beramal. Tidak ada dalam pemikiran mereka hendak berebut calon, hendak menjadi menteri, exco, YDP kawasan atau ketua cawangan

USTAZ IDRIS AHMAD
Naib Presiden PAS
17 September 2018 – HARAKAHDAILY 17/9/2018

MUKTAMAR PAS Malaysia dan dewan-dewan telah melabuhkan tirainya petang kelmarin dengan 10 arahan Presiden yang menuntut kita sebagai pimpinan dan ahli PAS melaksanakan di semua peringkat seluruh negara.

Cabaran untuk kita Terengganu khasnya untuk merealisasikan hasrat Presiden PAS untuk menjadikan Terengganu model “Negeri Idaman”. Bagi pihak Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu (DMPNT), saya menaruh keyakinan yang besar khasnya kepada muslimat mujahidah Terengganu yang terkenal dengan semangat kental dengan jiwa pejuang untuk kita sama-sama bergerak seiring sejalan, satu hati satu ukhuwwah, berusaha dan bekerja untuk menjadikan ianya satu kenyataan bukan khayalan, insya Allah.

Marilah semua kita menyahut seruan kepimpinan tertinggi dengan kita berazam dan bertekad untuk menjayakannya. Mari kita rapatkan saf, taat dan thiqah yang tidak berbelah bagi serta sentiasa mendambakan pertolongan Allah SWT.

Bagi pihak DMPNT, saya memohon jutaan kemaafan di atas segala kekurangan dan kelemahan yang ada dalam kita melaksanakan perkampungan Muktamar PAS ini.

'ISLAM MEMIMPIN'

Hajah Zarani Othman
Ketua DMPNT
17 September 2018 – HARAKAHDAILY 17/9/2018

More Articles ...