PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) Sabah melihat lompat parti merupakan satu perkara yang menjijikkan. Ini kerana pemilihan sewaktu pilihan raya adalah mewakili parti yang diwakili.

Saya melihat keadaan sekarang, wakil rakyat seolah-olah terlalu bebas menentukan pilihan parti walaupun selepas menang dalam pilihan raya.

Saya membuat komen ini berikutan satu sebaran dalam media sosial yang mengatakan Umno Sabah akan dibubarkan. Walaupun ada kemungkinan sebaran itu tidak tepat, tetapi sebelum ini pun, sudah ada beberapa pemimpin Umno dan UPKO yang secara bebas menukar parti setelah menang pilihan raya.

Sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri Sabah, saya menjemput dengan rendah diri agar ahli-ahli dan pimpinan yang tidak puas hati dengan wakil-wakil rakyat mereka, marilah sertai PAS. Kami diajar supaya bekerja dan berjuang biarpun kalah dalam pilihan raya. Jangan kecewakan para pengundi.

Sepatutnya para wakil rakyat meletakkan jawatan terlebih dahulu sebelum melompat ke parti lain. Jadilah ahli politik yang bermaruah dan benar-benar berjuang untuk rakyat. Bukan hanya kerana parti mereka tidak berkuasa, maka secara bebasnya mereka boleh lompat ke mana-mana.

MOHD AMINUDDIN ALING 
Pesuruhjaya PAS Sabah
11 Disember 2018 - HARAKAHDAILY 11/12/2018

PENEGASAN Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak mengadakan Pilihan Raya Majlis Tempatan (PBT) menunjukkan pendiriannya yang jelas dalam isu tersebut. Ia sekali gus menjadi peringatan kepada anggota Pakatan PH yang lain terhadap sikap pecah perintah selama ini supaya menghormati dan menyokong kenyataan Tun itu.

Bermakna, kenyataan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad untuk tetap diadakan, perlu dibatal dari diteruskan. Begitu juga hasrat DAP menerusi Konvensyen DAP Selangor kelmarin, mestilah ia dihentikan sama sekali dari sikapnya yang dilihat suka mendesak.

Sungguhpun mereka berhujah ianya atas proses demokrasi, hakikatnya Pilihan Raya PBT hanya meluaskan lagi konflik yang kini ibarat 'api dalam sekam'. Apatah lagi sejak era PH ini ramai pihak yang ghairah memuncakkan isu sensitif berbau perkauman. Ketegangan yang sedang memicu harus diredakan, bukan terus dipanaskan lagi.

PAS sejak dahulu kekal dengan pendirian sama seperti telah dinyatakan Tun. Kerana PAS menyedari Pilihan Raya PBT cenderung melebarkan lagi jurang ekonomi antara kawasan bandar dan luar bandar. Paling dibimbangi ia akan memberi kesan negatif kepada hubungan kaum dan motif penguasaan tidak seimbang pihak tertentu.

Populasi penempatan kaum yang ketara tidak seimbang kerana mewarisi jalur pecah perintah peninggalan penjajah hanya akan semakin parah jika Pilihan Raya PBT diadakan. Sikap degil dan berkeras pihak tertentu untuk tetap mengadakannya telah menerbitkan kesangsian terhadap isu keadilan dan kesaksamaan yang diperjuangkan.

Mereka seharusnya mengambil iktibar dan menyedari betapa rakyat tidak akan terpedaya lagi oleh retorik dan motif terselindung yang PH naratifkan. Bukti ketidakseimbangan dalam pelaksanaan itu terlihat pada agihan jawatan Ahli Majlis Perbandaran Taiping. Seramai 14 berbangsa Cina sedang Melayu dan India masing-masing tujuh dan dua.

Sedangkan, populasi kaum terdiri dari 62 peratus Melayu dan 26 peratus Cina dengan bakinya pula adalah kaum India. Ini menunjukkan, Kerajaan PH telah gagal menyusun komposisi ini secara holistik, walhal ia sangat mempengaruhi aspek perpaduan kaum yang melatari negara ini. Kerana PH lebih terdorong oleh menguasai untuk kepentingan dan dendam.

Perlu dilihat serius, kedudukan di Kerajaan Tempatan turut melibatkan aspek kewangan dengan autonomi dan pendapatan sendiri. Hatta, Majlis Daerah pun masih jauh ketinggalan berbanding Majlis Bandaraya. Demikian itu, ketidakseimbangan sedia ada hanya akan lebih mencengkam dengan 'dominasi' kaum yang bakal wujud kesan dari Pilihan Raya PBT.

Kerana itu, kepentingan utama adalah mewujudkan penyelarasan dan kawalan hingga dapat merealisasikan hakikat keadilan dan kesaksamaan yang dilaungkan. Paling penting juga, semua pihak sedar dan faham bahawa demokrasi tidak semestinya berpaksi kepada pilihan raya, tetapi objektifnya untuk mencapai keadilan.

"Islam Memimpin"
"Terus Mara"

IR HJ KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Timbalan Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 11/12/2018

HIMPUNAN Menolak ICERD (HMI) di Dataran Merdeka pada 8 Disember lalu, rupanya turut diperhatikan secara dekat dan serius oleh rakyat negara jiran, Indonesia yang berkebetulannya turut mengadakan satu perhimpunan raksaksa seminggu sebelum itu.

Salah seorang peserta Himpunan 212 yang berlangsung pada 2 Disember di Jakarta yang dihadiri kira-kira 11 juta orang, Muhammad Mundir Fathony 43, mengucapkan tahniah kepada peserta HMI sebagai tanda solidariti mewakili rakyat Indonesia yang mencintai Islam.

Menurut Mundir yang berkerja di Qatar, himpunan seperti ini sememangnya mesti diadakan bagi menunjukkan kebersamaan umat Islam dalam menangani isu-isu yang besar yang boleh menyebabkan krisis antara agama dan kaum dan tidak mahu melihat martabat Islam diperendah-rendahkan.

“Bagus (HMI) ini kerana kita melihat ada kesatuan paling kurang antara umat Nusantara untuk saling bersama menjaga agama.

"Di Indonesia ada partai yang berasaskan Islam tetapi menyokong pemerintah dan mereka turut sama merendahkan kedudukan Islam.

"Mereka ini menjadi petualang kepada gerakan Islam, menghalang agar Islam tenggelam ditekan musuh.

"Mereka tidak setuju dengan perjuangan Islam kerana mendapat keuntungan dari pemerintah,” terang Mundir, menggambarkan sikap yang sama oleh beberapa parti yang mengaku memperjuangkan Islam di Malaysia.

Himpunan 212 itu pada dasarnya adalah hampir sama dengan tujuan asal HMI iaitu menyatakan amaran keras kepada bukan Islam untuk tidak memperolok-olokkan Islam sekali gus tidak mencampuri urusan keagamaan yang bukan hak mereka.

“Himpunan 212 ini, minta keadilan daripada pemerintah kerana Kerajaan Jokowi tidak boleh dikritik dan pernah mengenakan hukuman kepada Muslim, tetapi membiarkan suara-suara menentang Islam berleluasa.

"Ia juga bagi memperingati himpunan tahun lalu yang mana berjaya menekan kerajaan bagi mengenakan tindakan terhadap Ahok, calon Gabenor kegemaran Presiden Jokowi, selepas beliau didakwa menghina Islam.

"Ada juga laporan bendera berlambangkan syahadah turut dibakar oleh pihak-pihak yang pro kerajaan dibiarkan dan umat Islam masih bersabar,” kata Mundir lagi.

Jokowi, bagi Mundir adalah yang paling lemah mempertahankan Islam daripada keseluruhan Presiden Indonesia yang ada.

Buat masa ini, calon Presiden, Probowo disokong oleh Kesatuan Ulamak Indonesia dan kerana itu, Jokowi menjadi marah, banyak juga ulamak yang telah dikenakan hukuman dakwa Mundir.

Seorang lagi rakyat Indonesia di Qatar yang ditemui, Sayid Iskandar Sayid Hamzah 47, berkata, beliau gembira dengan himpunan seperti kedua-dua ini, kerana menunjukkan kebersamaan Islam dalam menangani isu-isu semasa.

"Walaupun dalam himpunan itu tidak terlalu dibicarakan isu politik, tetapi kita faham akan keperluan orang Islam memiliki kuasa bagi menentukan arah tuju negara, sekali gus tidak dipermudahkan oleh pihak lain.

"Ini semua berlaku akibat pemerintah yang gagal memberikan hak yang sepatutnya kepada orang Islam.

"Ditambah sekarang ini sedang dalam kempen pemilihan Presiden tahun hadapan, makanya ia akan memberi kesan," tegas beliau.

Berkaitan ketiadaan pimpinan dari parti Islam yang boleh ditonjolkan untuk melawan Jokowi, beliau berpendapat, parti-parti Islam itu, sudah ada yang telah dibeli bagi memecahkan sokongan.

Parti lawan bijak mengambil kesempatan dengan mencerai-beraikan kesatuan orang Islam kerana terbukti apabila orang Islam bersatu seperti himpunan ini, musuh pasti kalah.

Selain itu, terdapat juga pimpinan gerakan Islam ini dituduh dengan pelbagai kes bagi merobek kepercayaan pengikut kerana peribadi pimpinan itu kotor dan tidak boleh dipercayai.

Beliau mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia kerana memberikan kesan yang sangat baik kepada umat Islam, walaupun jumlahnya mungkin kurang dari Himpunan 212 tetapi ia sangat baik jika dibandingkan populasi rakyat Malaysia. - HARAKAHDAILY 11/12/2018 

 

IMG 20181211 WA0017

IMG 20181211 WA0004

IMG 20181211 WA0014

IMG 20181211 WA0016

IMG 20181211 WA0015

IMG 20181211 WA0012

IMG 20181211 WA0011

IMG 20181211 WA0009

IMG 20181211 WA0008

IMG 20181211 WA0007

IMG 20181211 WA0005

KERAJAAN digesa untuk memastikan penggunaan bahan berasaskan plastik di negara ini diminimumkan memandangkan penggunaan plastik yang tidak terkawal boleh menjejaskan kelestarian alam sekitar dan kesihatan awam.

Sungguhpun Kerajaan telah mengurangkan pengeluaran permit import (AP) sisa plastik kepada syarikat yang layak dan memenuhi syarat kelulusan ditetapkan serta memperkasa industri plastik tempatan dengan kerangka masa phase out dalam tiga tahun akan datang.

Saya menyarankan supaya Kerajaan terus mengkaji dan menyelidik setiap keputusan dan cadangan yang dipertengahkan agar tidak memberi sebarang implikasi pada masa akan datang.

Kerajaan juga perlu menggembleng tenaga dalam usaha menghapusan kilang-kilang plastik haram di seluruh negara dan memantau secara konsisten lesen premis perniagaan kilang plastik sama ada terdapat pelanggaran atau premis berkenaan berselindung di sebalik lesen membuat barangan plastik.

Saya menegaskan supaya Kerajaan juga perlu mengambil tindakan yang tegas terhadap mana-mana kilang yang tidak mematuhi peraturan dan garis panduan yang ditetapkan. – HARAKAHDAILY 11/12/2018

HERET mereka yang terlibat ke muka pengadilan. Ini saya amat sokong. Penyelewengan berkait dengan harta rakyat adalah satu perkara yang berat.

Tularkan dengan sidang media dan sebagainya. Ini saya bantah keras. Bukan semua benda boleh dipolitikkan. Bukan semua benda perlu didedahkan di khalayak. Ia boleh memberi kesan secara langsung terhadap imej institusi yang berjasa besar terhadap rakyat Malaysia khususnya Muslim.

Tindakan meletakkan TH terus di bawah BNM agak merisaukan. Apatah lagi dengan pelantikan syarikat tujuan khas (SPV) yang merancang untuk menjual aset TH. Menjual aset bukan satu pelan pemulihan yang bijak dalam pengurusan korporat. Melainkan ada agenda tersembunyi bagi melemahkan institusi kewangan utama umat Islam di negara ini.

Serangan terhadap TH bukan berlaku kali ini sahaja. Dahulu Rafizi pernah mengeluarkan kenyataan sehingga mencetuskan panik, membuatkan ramai pendeposit mengeluarkan simpanan mereka. Sedangkan beliau sendiri yang memiliki ratusan ribu simpanan tidak melakukan demikian.

Satu persatu institusi yang melindungi kepentingan umat ini cuba diusik. Sudahlah orang Melayu merupakan kaum berpendapatan paling rendah berbanding Cina dan India, apa yang hanya ada pula diserang habis-habisan. Bukan mahu membela yang salah, tetapi lihatlah institusi yang menjaga kepentingan kaum lain di Malaysia. Bukan penyelewengan tidak pernah berlaku, namun ia tidak pula disensasikan.

Pengajaran kepada semua yang terlibat dengan institusi yang menggunakan nama agama; jagalah integriti. Islam kini menjadi sasaran kiri dan kanan. Apatah lagi di era Malaysia Baharu sekarang. Jangan ambil sikap acuh tidak acuh berkait integriti. Kadang-kadang banyak juga berlaku masalah salah laku yang tidak disedari. Punca utama adalah kerana tiada ilmu berkaitan integriti berorganisasi walaupun graduan syariah. Sudah menjadi fardu ain kepada seluruh penjawat awam mengetahui hal berkait rasuah, pecah amanah dan sebagainya.

Kita baru sahaja selesai berhimpun membantah ICERD. Sebahagian mungkin masih letih berhimpun. Adakah sekiranya perlu untuk kita sekali lagi turun ke jalanan bagi menangani kebejatan ini, kita sanggup lakukan? Masa ini komitmen akan benar-benar teruji. Selain masih dalam tempoh 'keletihan', persepsi membela pesalah juga adalah satu yang sukar untuk ditepis.

3 Rabiul Akhir 1440
11 Disember 2018

(ALANG IBN SHUKRIMUN) - HARAKAHDAILY 11/12/2018

 

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri memaklumkan SPV diwujudkan untuk memulihkan semula TH, termasuk kemungkinan menjual aset TH yang tidak 'perform'.

Ulasan mudah DS Najib dalam Malaysiakini boleh membuat kita berfikir lebih jauh daripada Menteri PH. 

Sebenarnya, bukan TH sahaja yang rugi dengan trend keluarnya pelabur asing daripada Bursa Malaysia pada era Kerajaan PH.

4 tahun TH memberikan dividen 'haram'. Tuduhan besar terhadap mekanisme kawal selia kewangan negara, termasuk BNM dan syarikat-syarikat yang pernah menjadi juruaudit TH, termasuk Jabatan Audit Negara. Sampai tidak menyedari 'salah laku' kewangan sebesar itu.

Ini adalah situasi yang lebih 'mengejutkan' dan 'membimbangkan' kepada pelabur asing tentang situasi pelaburan dan kawal selia pelaburan di Malaysia.

Mufti Perlis dilaporkan mengecam pengkhianat yang memakai baju agama dalam 'skandal dividen haram TH'. Persoalannya, siapakah pengkhianat yang memakai baju agama itu? Adakah tiga pegawai kanan TH yang dibuat laporan polis ke atas mereka, atau juruaudit yang mengaudit TH?

Persoalan menentukan siapakah 'pengkhianat yang memakai baju agama' dalam isu TH juga perlu dijelaskan. Jika tidak, ia menjadi tuduhan rambang yang boleh terkena kepada pelbagai pihak. Jika ditentukan siapakah 'pengkhianat yang memakai baju agama' itu, ia akan mengelakkan ramai pihak yang tidak berkaitan daripada turut terpalit dengan label itu.

Walaupun aset TH disebut oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri adalah lebih rendah daripada liabiliti, dan itu sepatutnya menghalang TH daripada memberi 'hibah' kepada pendeposit mengikut Akta Tabung Haji, namun YB Menteri tetap menyatakan beliau yakin TH tetap akan memberikan dividen kepada pendeposit untuk tahun ini.

Pelik. Salahkan kerajaan lama, tetapi mengikut jejak kerajaan lama. Sepatutnya, jika betul begitu YB Menteri akan isytiharkan tiada dividen untuk pendeposit TH bagi tahun ini!

Mungkin TH akan segera untung apabila aset TH yang tidak 'perform' akan dijual oleh pengurusan baru TH, dan boleh bayar dividen.

Yang lebih kita bimbang, wujudnya pengkhianatan di atas pengkhianatan sedia ada kepada aset simpanan umat Islam negara kita ini, yang merugikan TH dan para pendeposit. Akhirnya yang untung ialah pihak 'yang menangguk di air yang keruh'!

Walaupun DS Najib dilihat dan diharap tiada lagi masa depan dalam politik di negara kita, namun komen beliau sebagai pemerhati politik Malaysia Baharu masih mempunyai merit.

Siapakah daripada kita yang telah bersedia menerima hakikat, TH tidak lagi akan membayar dividen kepada para pendeposit kerana liabiliti TH adalah lebih besar daripada asetnya? 

ZAKARIA ISMAIL
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Kawasan Marang
11 Disember 2018 - HARAKAHDAILY 11/12/2018

KERAJAAN Pakatan Harapan (PH) perlu menyerahkan kepada audit luar dan bebas untuk melakukan audit terhadap akaun Tabung Haji (TH). Sudah banyak kali kerajaan PH bermain dengan angka bagi mengelirukan masyarakat. Penilaian aset TH sehingga dikira lebih rendah daripada nilai pendeposit boleh terdedah kepada permainan angka yang mengelirukan.

TH adalah aset besar bagi umat Islam. Jangan pula ia dijadikan alasan untuk menutup kelemahan kerajaan PH membayar dividen sepertimana sebelum ini kepada para pendeposit TH.

Jangan juga ia menjadi satu hasutan halus agar umat Islam mengeluarkan deposit mereka dari TH sehingga akhirnya menumbangkan satu gergasi besar aset umat Islam sebagaimana kegemparan yang pernah dibuat oleh seorang pimpinan PH yang selalu mencipta kontroversi dan persepsi walaupun sesama mereka sendiri.

Cadangan penjualan aset TH untuk menyelesaikan kononnya permasalahan kewangan TH bakal mendedahkan aset TH yang merupakan aset umat Islam kepada pemilikan pelbagai pihak luar. Ia perlu ditangguhkan sehingga audit luar mengesahkan dakwaan menteri. – HARAKAHDAILY 11/12/2018

More Articles ...