Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

Perihal Kolam al-Kautsar

Fikrah
Typography

(Teks transkrip dari Kuliah Dhuha Jumaat oleh Presiden PAS mengupas kitab Tauhid di Masjid Rusila, Marang pada 9 Mac 2018 yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

BAHAGIAN PERTAMA

 (Kitab Tauhid) Beriman Kepada Hari Akhirat

Menghilangkan dahaga selamanya

Al-Haudh atau kolam al-Kautsar. Di antara perkara akhirat yang wajib kita beriman ialah bahawa setiap orang Nabi Allah mengurniakan kepadanya kolam air untuk diminum oleh umat masing-masing.

Di antara perkara yang termasuk dengan beriman kepada hari akhirat ialah kita kena percaya bahawa ada kolam yang diberi kepada Nabi-nabi pada hari kiamat untuk diminum oleh umatnya. Dan Nabi kita Muhammad S.A.W dikurniakan kolam yang paling besar, airnya lebih putih daripada susu. Dan lebih manis daripada air madu.

Piala untuk meminumnya banyak tidak terhitung. Sesiapa yang meminumnya tidak akan dahaga selama-lamanya. Kalau dia masuk neraka, ia masuk dalam keadaan tidak dahaga. Dan tujuan meminum di dalam syurga ialah untuk bernikmat dan bersedap-sedap, bukannya untuk menghilangkan dahaga.

Di antara perkara yang wajib kita beriman atau percaya ialah adanya kolam al-Kautsar, dinamakan al-Kautsar yang diberi kepada Nabi kita Muhammad S.A.W. Di mana kolamnya lebih besar daripada yang diberi kepada Nabi-nabi dan Rasul-rasul yang lain. Kerana Nabi kita Muhammad S.A.W diutuskan kepada seluruh manusia di akhir zaman.

Umatnya paling ramai sehingga piala-piala yang digunakan untuk minum air itu terlalu banyak tak terhitung sebagaimana banyaknya umat Muhammad S.A.W. Hikmat minum di kolam ini ialah untuk menghilangkan dahaga.

Sekiranya ada kalangan umat Muhammad yang dosanya banyak, ditimbang banyak dosa daripada pahala sehingga dimasukkan dalam neraka. Maka dia diseksa dalam keadaan tidak dahaga. Seksa yang tidak terhingga, tetapi dahaganya tidak ada. Selagi ada iman dalam dirinya walaupun sebesar zarah yang halus, akan ..., akan disebut dalam bahagian as-Syafa’ah. Hikmat minum kolam Kautsar ialah menghilangkan dahaga. Adapun minuman-minuman dalam syurga hanya untuk bernikmat sahaja.

member login