Tahniah Norman Hakim

Kolumnis
Typography

SAYA gembira, mengucapkan tahiah dan syabas kepada seniman Norman Hakim, bekas suami Abby Abadi kerana menghantar anaknya belajar tahfiz di salah sebuah Kuran Kursu di Turki sejak beberapa bulan lalu.
     
Dari berita yang saya baca,  anaknya itu sudahpun mengikuti kelas hafazan dalam negeri dan antara 20 orang yang Turki tawarkan menyambung pelajaran di sana.
       
Sebagai pelakon, Norman bertuah kerana anaknya Allah pilih belajar menghafaz Quran dan ia tentulah dari tuah anaknya juga yang Allah pilihan mengikuti pengajian yang paling penting bagi kanak-kanak Islam.
       
Jika anak-anak ustaz dan tok lebai memilih belajar tahfiz, tiada yang menakjubkan, tetapi seorang seniman yang puluh tahun lalu dikira sebagai oang wayang, menghantar anak belajar tahfiz sedang di sekelilingnya penuh dengan pilihan pengajian berbagai bidang. Semua pengajian itu adalah mengambil kira masa depan kehidupan anak masing-masing.
       
Sekolah dan pendidikan agama bukanlah pilihan ibu bapa selama 50 tahun selepas merdeka. Sekolah agama tidak menjanjikan anak jadi doktor, jurutera atau pegawai awam. Sekolah agama dikira kilang mengeluarkan lebai, belum tentu berkesudahan sebagai ulama.
      
Tetapi orang-orang wayang sudah berubah kebelakangan ini. Setahun lalu jenazah Datuk Aziz Singah diimamkan oleh anaknya yang hafaz Quran. Saya kenal Aziz semasa mudanya orang wayang. Tapi dia menghantar anaknya menimba ilmu al-Quran.
     
Amat bahagia roh Aziz Singah moga-moga, beroleh anak yang hafiz, bermula  dengan solat jenazah ke atasnya oleh anak sendiri, dipercayai terus mendoakan kebahagiaannya di akhirat.
      
Sebelum itu kita mengikuti biduanita Sharifah Aini ada anak belajar di Madinah. Perkembangan ini moga-moga membuka kesedaran kepada penggiat  seni, betapa masyarakat orang wayang berakhir dengan dunia dakwah.
       
Anak Norman Hakim belajar bidang dan ilmu paling penting bagi umat Islam dan belajar di negara yang terbaik sistem pengajian hafazan. Dan umat Islam Turki, meskipun dibelenggu kehidupan sekular berpuluh tahun tetapi sejak beberapa dekad terakhir ini kuran kursu tumbuh di merata-rata, dan sekrang mereka dipercayai mengeluarkan hafiz dan hafizah antara 5,000 dan 10,000 setahun.
      
Subki 1Hampir 20 tahun lalu, sebelum Erbakan menjadi Perdadna Menteri dan sebelum Tayyib Erdogan menjadi Datuk Bandar Istanbul, saya telah menghantar anak dan beberapa orang lagi ke Kuran Kursu di Istanbul. Beberapa orang pulang sebagai hafiz dan hafizah.
       
Kerajaan Turki pra Erdogan tidak mengeluarkan visa pelajar bagi bukan pelajar universiti. Penghantar itu secara haram. Kerajaan mereka datang secara sah atau tanpa izin. Tetapi pelajar asing dilihat ramai, ia mula buka mata, penghantaran seperti tidak boleh diteruskan.
      
Erdogan tahu kedatangan anak-anak saya tanpa visa dan apabila sekarang pelajar asing bukan peringkat ijazah mudah belajar di Turki seperti anak Norman Hakim, peraturan imigresen tentu sudah berubah.
      
Anak-anak saya dulu tidak dikenakan yuran. Makan dan pakaian ditanggung pihak sekolah. Masyarakat Turki memang memperuntukkan sebahagian besar dari zakat untuk pengajian agama kerana sebelum era Erdogan, urusan Islam bukan sebahagian dari tanggungjawab kerajaan, tetapi ia tanggungjawab umat sendiri.
       
Dengan seniman Rosyam Nor dan beberapa artis lain berjinak dengan World Quran Hour, moga-moga dunia wayang dan warganya sedang menuju dunia baru. Jika kesedaran menembusi tembok masyarakat wayang amat malanglah dunia di luar lingkungan itu tidak merebut ilmu wahyu yang bermukjizat itu.
      
Norman sudah membuat pilihan terbaik untuk anak-anaknya. Moga-moga dilimpahi bahagia! - HARAKAHDAILY 27/7/2017