KELMARIN, pada 14 Septembar 2019 telah tercatat peristiwa penting dalam lembaran sejarah politik tanah air, termenterainya secara rasmi muafakat politik di antara dua parti politik terbesar di dalam negara yang mewakili orang Islam Melayu iaitu PAS dan Umno. Ramai yang gembira dan terharu dengan pemuafakatan ini hingga ada yang mengalirkan air mata tanda gembira mahupun syukur kerana telah tamatnya perseteruan politik di antara kedua-dua parti politik sejak sekian lama.

khalil2Ramai di kalangan rakyat telah berupaya memahami konteks permuafakatan ini yang mampu memberi manfaat serta impak yang cukup besar kepada negara terutamanya rakyat jelata. Mungkin sebelum ini ramai khuatir dan ragu-ragu namun selepas PRU14 yang lalu serta keadaan sukar dan perit yang dihadapi oleh rakyat sekarang, rakyat sudah jelas dengan tujuan dan faedah daripada permuafakatan ini selain daripada tujuan utamanya ialah menyatupadukan orang Islam Melayu dalam negara.

Mungkin ada yang menggangap PAS dan Umno ada agenda rasis dengan permuafakatan ini seperti yang dimainkan oleh sesetengah pihak bila hampir tarikh menandatangani permuafakatan kedua-dua parti namun sebenarnya ia adalah naratif jahat dan pembohongan nyata pihak-pihak tersebut. Dalam sejarah PAS dan Umno memerintah sama ada negara mahupun negeri, belum pernah kedua-dua parti menindas mana-mana agama, kaum dan bangsa mahupun bersikap rasis.

Lihat saja kempen ‘Buy Muslim First’atau BMF, sebenarnya ia hanyalah kempen besar-besaran untuk menggalakkan orang Islam membeli barangan buatan atau keluaran Muslim yang lain. Namun jika dilihat naratif yang disebarkan ialah boikot barangan non-Muslim walaupun tidak pernah mana-mana pemimpin PAS dan Umno menggalakkan berbuat demikian apatah lagi menyeru sedemikian. Tidakkah pihak yang berbuat demikian berniat jahat dan bermain api perkauman?

Ramai yang melihat ini sebagai kebangkitan orang Islam Melayu di dalam negara namun sebaliknya ia digambarkan serta diplotkan naratifnya bahawa ia menjadi ancaman kepada agama, bangsa dan kaum lain. Ia adalah perbuatan yang cukup jahat, licik dan terkutuk yang wajar ditolak. Sebenarnya ia adalah manifestasi kekecewaan orang Islam Melayu terhadap kerajaan PH yang memerintah sekarang seolah-olah seperti tidak memperdulikan nasib orang Islam Melayu di dalam negara.

Ia adalah kebangkitan orang Islam Melayu terhadap kerajaan PH, bukan memusuhi mahupun mengancam agama, bangsa dan kaum lain seperti yang digembar-gemburkan. Namun paling jelas, ia adalah penolakan majoriti orang Islam Melayu terhadap DAP yang dilihat seperti tidak langsung memperjuangkan nasib orang Islam Melayu seperti yang dijanjikan malah tidak langsung mendengar mahupun mengangkat agenda Islam mahupun Melayu.

Jika ditanya majoriti orang Islam Melayu tentang DAP dan parti yang bersamanya, maka jawapan yang diberi ialah bukan sekadar DAP yang perlu ditolak malah parti yang bersamanya wajib ditolak kerana mana-mana parti yang bersama DAP dianggap menjadi kuda tunggangan DAP. Ramai orang Islam Melayu yang mengundi PH sebelum PRU14, namun jika tanya kembali ‘political stand’ mereka sekarang, saya pasti jawapan mereka PH wajib ditolak terutamanya DAP.

Hampir sahaja tarikh muafakat PAS-Umno, bertubi-tubi serangan dilancarkan terhadap PAS-Umno oleh pimpinan PH. Pelbagai kisah diungkit dan pelbagai naratif jahat digambarkan untuk menggagalkannya namun muafakat PAS-Umno berjaya direalisasikan dan jutaan rakyat menjadi saksi detik bersejarah ini. Oleh itu kepada seluruh rakyat, ayuh bersama-sama PAS dan Umno untuk merealisasikan apa yang dicita-citakan dan diimpikan, menjadikan Malaysia lebih baik untuk semua rakyat dan mengangkat kembali martabat dan maruah orang Islam Melayu di tempat yang sepatutnya.

Namun kita semua rakyat Malaysia usah termakan dengan proganda PH untuk menggagalkan Muafakat PAS-Umno dengan dakyah dan cerita-cerita palsu dan rekaan mereka. Sebenarnya, propaganda mereka hanya untuk menutup kegagalan mereka dalam menunaikan segala janji-janji mereka ketika PRU14 yang lalu terutamanya manifesto mereka, itu jangan kita lupa! Petrol RM 1.50 seliter, tol dihapuskan, 1 juta peluang pekerjaan, PTPTN dihapuskan dan banyak lagi janji yang tidak ditunaikan. Jika ikut adat dan budaya Islam mahupun Melayu, orang yang tidak menunaikan janji ialah penipu.

Semua serangan dan propanda mereka terhadap PAS-Umno hanya untuk menutup kegagalan mereka. Mereka tegar mengkritik PAS-Umno sebelum PRU14 namun bagaimana kerajaan PH sekarang? Saya pasti jika ditanya rakyat jelata, jawapan mereka kerajaan PH lebih teruk dari sebelumnya, malah keadaan negara lebih parah. Maka eloklah rakyat bersama PAS-Umno, Gagasan Sejahtera, MIC mahupun MCA. Saya percaya jika gabungan ini menjadi kuat dan padu terutamanya selepas permuafakatan ini, kerajaan PH hanya mempu menjadi kerajaan sepenggal dan kita mampu mengubah Malaysia menjadi lebih baik untuk semua rakyat.

Malangnya, Lim Kit Siang semalam dilihat cuba memberikan gambaran buruk terhadap Muafakat PAS- Umno dengan menggambarkan muafakat ini akan memburukkan lagi politik toksik kaum dan agama di dalam negara. Saya hairan bagaimana Lim Kit Siang sekarang sudah boleh meneropong masa depan yang siapa pun tidak tahu atau beliau sudah dilantik menjadi Ahli Nujum Negara? Saya berani jamin itu bukan niat muafakat PAS-Umno atau sekali lagi sudah mula diplotkan naratif buruk dan jahat terhadap muafakat PAS-Umno?

Maka rakyat Malaysia perlu menyokong mahupun mendukung Muafakat PAS-Umno ini tidak kira agama, bangsa dan kaum. Jangan terpedaya dengan mainan propaganda jahat dan licik pihak yang mahu menggagalkannya. Marilah kita sama-sama impikan Malaysia yang benar-benar baharu untuk sekalian rakyat jelata. Kita bina semula negara dengan cita-cita, semangat, kejujuran, keluhuran dan idealisma yang jitu dan padu sesuai untuk sekelian rakyat jelata. Tackle the core issue that effected our nation and it’s people, bukan main isu banner yang akhirnya pecah tembelang dan langsung tidak memberi manfaat kepada sesiapapun kecuali malu pada diri sendiri.

Salam dari saya dan Selamat Menyambut Hari Malaysia.

YB MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
AJK PAS Pusat
Adun Batu Burok – HARAKAHDAILY 16/9/2019

FIRMAN Allah SWT dalam surah Al Anfal ayat 73-74:

وَٱلَّذِینَ كَفَرُوا۟ بَعۡضُهُمۡ أَوۡلِیَاۤءُ بَعۡضٍۚ إِلَّا تَفۡعَلُوهُ تَكُن فِتۡنَةࣱ فِی ٱلۡأَرۡضِ وَفَسَادࣱ كَبِیر
وَٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ وَهَاجَرُوا۟ وَجَـٰهَدُوا۟ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ وَٱلَّذِینَ ءَاوَوا۟ وَّنَصَرُوۤا۟ أُو۟لَـٰۤىِٕكَ هُمُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ حَقࣰّاۚ لَّهُم مَّغۡفِرَةࣱ وَرِزۡقࣱ كَرِیمࣱ

Maksudnya: "Dan orang-orang yang kafir, setengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi setengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu-membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh Allah) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar.
Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam), dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia."

najhanHimpunan Penyatuan Ummah PAS-Umno pada 14 September 2019 di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) adalah satu lakaran sejarah terbaru dalam konteks politik dan masyarakat di negara kita.

Piagam Muafakat Nasional yang dimeterai oleh dua parti gergasi Islam dan Melayu di negara Malaysia bakal membentuk dan mencorak rupa baharu politik negara dan malah kepada kebangkitan dan kesedaran masyarakat khasnya umat Islam dan Melayu untuk bersama-sama berganding bahu mengenepikan perselisihan dan perbezaan yang selama ini merugikan dan melemahkan.

Hakikatnya penyatuan dan persahabatan antara kedua parti terbesar ini dinanti-nantikan oleh umat Islam di negara ini dan pihak di kalangan yang bukan Muslim tidak perlu risau dan takut dengan provokasi oleh DAP dan khadamnya yang mencemburui inisiatif taawun ini.

Ia adalah kerana kerjasama dan penyatuan PAS-Umno bakal memanfaatkan ke arah kemakmuran dan kesejahteraan kehidupan seluruh rakyat di Malaysia samada Muslim mahupun bukan Muslim. Ini kerana Muafakat Nasional adalah persefahaman untuk mengelakkan persengketaan yang berpanjangan selama lebih puluhan tahun kepada persaudaraan berasaskan kepada Islam, keharmonian pelbagai kaum dan kesejahteraan negara.

Sejarah telah menyaksikan pertembungan PAS-Umno sejak sekian lama yang pernah beberapa kali menyelubungi dengan peristiwa yang membawa parut kepada sejarah negara ini. Pertembungan berpanjangan ini sebenarnya adalah tidak sihat malah mampu merugikan negara dan umat Islam tambahan lagi ia bercanggahan dengan prinsip Islam iaitu mengutamakan persaudaraan dan perdamaian daripada pertembungan dan perbalahan.

Renungi firman-Nya dalam surah Al Hujurat ayat 10:

إِنَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةࣱ فَأَصۡلِحُوا۟ بَیۡنَ أَخَوَیۡكُمۡۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُون

Maksudnya, "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat."

Malah, pihak seperti DAP dan sekutunya akan mengambil peluang kepada pertembungan dua parti Melayu Islam terbesar ini untuk mengembangkan idealisme dan pengaruh untuk merungkai asas kenegaraan sejak sekian lama. Ia disaksikan dengan kemenangan PH membentuk Kerajaan Persekutuan yang membawa negara dan rakyat menuju ke arah penghapusan integriti asas kerukunan negara yang dipersetujui bersama ketika merdeka.

Asas-asas rukun negara iaitu Islam sebagai Agama Persekutuan, Raja-Raja Melayu, Bangsa Melayu dan peribumi kini sedangkan dirobek oleh pihak yang tidak mengenal budi, golongan chauvinis, pengkhianat negara, penipu rakyat, rasis, anti-Islam dan anti-Melayu. Ini berlaku  setelah Islam dan Melayu berjaya dipecah perintahkan dalam beberapa episod pertembungan pilihan raya yang mengakibatkan kehilangan dominasi kuasa Islam Melayu.

Sikap majoriti pemimpin PH dan Kerajaan PH tidak lagi boleh dikompromi dan dibiarkan agar terus berlanjutan sehingga mampu menjejaskan keharmonian kaum dan memungkinkan berlaku huru hara yang tidak diingini. Agenda Malaysian Malaysia oleh DAP sangat berbahaya dan bertujuan sangat buruk demi untuk mencapai cita-cita itu mereka sanggup melakukan apa sahaja bagi merealisasikannya walaupun dengan menipu daya dan memperdaya kononnya bangsa dan agama lain selain Islam dizalimi dan dinafikan hak sehingga ke peringkat antarabangsa untuk mendapat belas kasihan dan sokongan.

Penyatuan dan muafakat ini sebenarnya mampu membentuk satu koalasi yang besar sebagai signal jelas kepada kebongkakan dan kesombongan pemimpin PH dan kerajaan yang berlagak buat apa sahaja tanpa memikirkan kesan buruk kepada negara dan rakyat. Negara tidak dipandu lagi ke arah kebaikan malah ia sedang bergerak menuju kehancuran sekiranya tidak segera dibendung dengan kesedaran dan kekuatan suara rakyat dan impikan kedamaian dan kemakmuran.

Maka, atas faktor ini Muafakat PAS-Umno adalah satu tuntutan semasa bersifat nasional dan sangat kritikal yang lebih memahami pembentukan negara Malaysia ini sejak merdeka. Ini kerana kedua-dua parti ini antara yang bertanggungjawab bersama-sama dalam menuntut kemerdekaan selain parti MCA, MIC dan Negara. Kedua-dua parti PAS dan Umno mampu mengenepikan perbezaan dan sejarah silam dalam rentetan politik 60 tahun lebih negara ini semata-mata untuk melihat negara kembali semula di atas kerukunannya.

Formula penyatuan ummah atau Muafakat Nasional ini dengan izin Allah bakal menjadi titik tolak kepada penyatuan bersama kaum dan bangsa lain di negara ini atas asas cintakan negara dan menghormati prinsip-prinsip kerukunan pembinaan negara Malaysia.

Formula Kempen Buy Muslim First (BMF) atau dikenali Kempen Beli Produk Muslim adalah satu usaha yang amat menarik. Kempen ini bukan bersifat memboikot produk pihak lain apalagi kempen yang bersifat permusuhan dan perkauman.

Ia adalah satu kempen kesedaran dan akan membentuk persaingan yang sihat dalam pasaran ekonomi yang  memberikan keuntungan dan kebaikan kembali kepada pengguna dan rakyat.

Umat Islam sewajarnya berada di tengah-tengah arus ekonomi dan pembangunan yang sejak sekian lama mereka dibiarkan jauh dan dikesampingkan kesan daripada polisi dan strategi penjajah British untuk membantut kebangkitan umat Islam di negara ini.

Ini kerana umat Islam dan umat Melayu yang terawal dan teramai melawan penjajah tanah Melayu sejak Zaman Portugis, Belanda, Inggeris, Jepun dan komunis tanpa dinafikan kaum lain.

Strategi penjajah memastikan umat Islam dan Melayu tidak kuat dan mampu untuk membina gelombang kebangkitan antara lain ialah ekonomi. Maka ia telah dan sememangnya satu strategi yang amat efektif dan berjaya.

Namun, apabila setelah negara merdeka, umat Melayu dan Islam memberi kepercayaan kepada bangsa dan kaum lain seperti Cina dan India untuk bersama-sama kongsi kemakmuran dan rezeki tanah air tanpa prejudis dan syak wasangka dan hati terbuka. Dengan harapan, kepercayaan ini dibalas dengan budi dan kepertanggungjawaban atas semangat cintakan negara dan menghormati hak penduduk asal dan peribumi.

Akan tetapi, kepercayaan ini dikhianati oleh sebahagian mereka yang mencuri peluang ini untuk mengaut keuntungan melampau, menafikan hak pengguna Islam, mengeksploitasikan halal, mengutamakan golongan korporat yang sombong dan juga pada masa yang sama menghina bangsa Melayu, Umat Islam dan pegangan agama yang dijamin dalam perlembagaan.

Golongan para peniaga dan pendominasi pasaran ekonomi apabila ini selepas sahaja Pilihan raya Umum ke-14 lalu mula bersikap kaduk naik junjung dan naik tocang dengan merasakan bahawa merekalah yang menjadi penyumbang dana pilihanraya terbesar sehingga jatuhnya kerajaan lalu. Mereka mulai menghina, merendahkan, mencampuri urusan Islam dan umat Islam dan juga berani mencatur urusan umat Islam.

Maka terzahirlah rupa sebenarnya mereka di kala menjadi gergasi ekonomi dan pasaran perniagaan dengan mengenepikan semangat persahabatan dan kenegaraan yang telah dibina atas asas saling mempercayai antara satu dengan lain satu ketika dahulu.

Umat Islam dan Melayu telah tersentak dengan kebobrokan ini perlu sedar bahawa kuasa ekonomi adalah satu keperluan, justeru menguasai pasaran dan kewangan merupakan jihad yang terutama dalam ajaran Islam.

Ekonomi dan perniagaan sememangnya tuntutan Islam dan umat Islam sekiranya bersatu dan berpakat mampu membentuk rangkaian dan kekuatan eokonomi yang tiada tolok bandingnya.

Umat Islam. Melayu memiliki potensi yang sangat baik untuk merebut peluang dalam ekonomi dan perniagaan kerana jumlah bilangannya melebih 65 peratus sebagai pengguna di negara ini

Umat Islam punyai kelebihan atas asas iman dan akhlak Islam malah diyakini menjaga hak-hak agama Islam dalam perniagaan dan ekonomi bukan sahaja untuk mengaut keuntungan akan tetapi ketaatan dan kepatuhan pada syariat Islam yang mengikat mereka.

Rasulullah SAW sendiri ketika sampai di Madinah, melakukan dua perkara utama iaitu yang pertama mendirikan masjid sebagai tempat ibadah dan pusat perhimpunan umat Islam. Kedua, Baginda SAW mendirikan pasar Islam sebagai menggantikan pasar Bani Qainuqa' yang bersifat menindas dan zalim dalam pasaran ekonomi dan perniagaan.

Dengan wujudnya pasar Islam ini, masyarakat Muslim di Madinah membina kekuatannya tersendiri menerusi ekonomi dan perniagaan dan beroleh penghormatan daripada pelbagai pihak dan musuh tidak mampu untuk menindas dan menzalimi umat Islam.

Kempen Buy Muslim First adalah satu bentuk kesatuan dan perpaduan di kalangan umat Islam Melayu secara tidak langsung dan secara langsungnya membina kekuatan ekonomi Islam sekali gus ia memberi kesan kepada ekonomi negara dan persaingan dalam perniagaan yang sihat. Kesannya ialah pengguna jualah yang akan dapat manfaatnya nanti iaitu barangan dan perkhidmatan yang memuaskan hak dan kepentingan pengguna di negara ini khasnya umat Islam.

Semoga Allah SWT melindungi dan menjayakan usaha dua formula ini dan ia merupakan perintah-Nya iaitu untuk menjadikan umat Islam gagah dan bersatu teguh. Umat Islam yang melaksanakan tugas dan tanggungjawab kepada Allah pastinya akan bertanggungjawab dengan ajaran Islam kepada bangsa lain dan agama lain tanpa paksaan.

#MuafakatNasional
#BuyMuslimFirst

USTAZ MUHAMMAD NAJHAN HALIM
Pengarah Pilihanraya Dewan Ulamak PAS Pusat
Setiausaha Dewan Ulamak PAS Negeri Selangor
16 September 2019 / 16 Muharram 1441 – HARAKAHDAILY 16/9/2019

SAYA tertarik dengan kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika rangka lawatan rasminya ke Turki beberapa bulan yang lalu. Dalam sidang medianya bersama-sama Presiden Turki, Recep Tayyib Erdogan, beliau menyebut tiga buah negara Islam iaitu Turki, Pakistan dan Malaysia hendaklah mengeratkan hubungan antara satu sama lain samaada sudut poltik mahupun ekonomi dan menjadi suara kepada Dunia Islam dalam mendepani cabaran geopolitik semasa dunia.

khalilKenyataan ini disambut oleh penganalisa-penganalisa politik dunia terutamanya dari Dunia Islam, sama ada yang menyokong mahupun kritis. Di antara yang memberikan respons ialah Menteri Luar Pakistan, Mahmud Qureysi yang mengalu-alukannya dan meyakini bahawa kerjasama ketiga-tiga buah negara ini akan berhasil serta mampu memberikan impak yang besar. Ianya juga mampu menjadi titik permulaan dan pemangkin kepada kerjasama yang lebih baik di antara negara-negara Islam yang lain secara keseluruhan.  

Abdul Bari Atwaan, seorang penganalisa terkenal politik Arab pula menyebut dalam laman webnya raialyoum.com dengan mempersoalkan mengapa Tun Dr. Mahathir tidak memasukkan negara Arab sebagai salah satu dari tiga buah negara itu atau menjadi sebahagian daripada kumpulan tersebut sedangkan negara Arab mempunyai kekuatan daripada sudut ekonomi mahupun pengaruh. Nyata beliau begitu kritikal dengan cadangan ini dan dalam masa yang sama menyindir negara-negara Arab yang tidak menjadi perhatian dalam kenyataan Tun Mahathir itu.

Hakikatnya apa yang berlaku sekarang kepada Dunia Islam jelas menunjukkan kegagalan negara-negara Arab yang ada pada hari ini untuk menjadi pemangkin kepada kebangkitan Dunia Islam. Walaupun kebanyakkan negara-negara Arab mempunyai kekuatan ekonomi yang cukup hebat, yang mampu mengubah survival Dunia Islam serta mempunyai pengaruh yang cukup luas, namun kebanyakan daripada mereka hanya bersikap mementingkan diri sendiri dan survial mereka sahaja tanpa memperdulikan nasib umat mahupun negara Islam yang lain.

Namun begitu, ada juga pihak yang berpandangan bahawa masa untuk Dunia Islam menjadi kuasa besar dunia adalah idea lapuk, ketinggalan zaman dan sudah berlalu. Hakikatnya pandangan tersebut adalah tidak benar serta sebenarnya takut dengan kebangkitan Dunia Islam. Dengan populasi umat Islam di dunia sebanyak 1.8 bilion orang, kekayaan sumber hasil bumi yang banyak dan kedudukan Dunia Islam yang strategik di seluruh pelosok dunia, Dunia Islam mampu bangkit dari kegelapan abad ini.

Sebenarnya yang menghalang kebangkitan Dunia Islam ialah umatnya dan negara Islam itu sendiri.  Dunia Islam yang kita lihat sekarang sudah tidak mempercayai serta mempraktikkan Islam dalam keadah yang sebenar. Matlamat asal perjuangan Islam serta umatnya diketepikan malah persaudaraan mahupun silaturrahim sesama umat tidak diperdulikan. Maka lihatlah apa yang berlaku di Palestin, Syria, Yemen, Afghanistan, Myanmar dan China, itu adalah petanda jelas kegagalan Dunia Islam membela nasib saudara seagamanya. Walaupun Dunia Islam mempunyai kekuatan ekonomi dan pengaruh, perpecahan dan sikap mementingkan diri sendiri adalah punca serta kelemahan utama Dunia Islam.

Tun Dr. Mahathir begitu terkenal dalam konteks politik antarabangsa khususnya Dunia Islam dengan kelantangannya dalam membela isu-isu penindasan terhadap umat Islam di pentas antarabangsa khususnya kecamannya terhadap negara haram Zionis Israel. Adakalanya kelantangan beliau mendapat kecaman masyarakat antarabangsa khususnya yang menyokong Zionist Israel namun beliau terus mempertahankan Palestin dan mengecam penjajahan serta kezaliman Zionist Israel.

Dalam konteks perdagangan mahupun kewangan dalam usaha untuk membina kembali kekuatan Dunia Islam, pandangan beliau yang membina begitu juga kritikal tidak terkecuali mendapat perhatian. Walaupun adakalanya tajam dan kritikal, tidak dinafikan ia mampu mengubah pandangan dan kepercayaan umum terhadap Dunia Islam di saat Islam digambarkan sebagai lemah dan tidak bermaya dalam mendepani cabaran global.

Kenyataan beliau ketika lawatannya ke Turki yang mengesyorkan agar Dunia Islam menumpukan pembinaan semula ekonomi dan kerjasama erat sesama Dunia Islam sebagai teras kekuatan sesebuah negara Dunia Islam bukanlah satu perkara baharu kerana ianya adalah kesinambungan daripada idea Almarhum Prof. Najmuddin Erbakan yang telah dilaksanakan oleh beliau ketika menjadi Perdana Menteri Turki pada tahun 1995.

Almarhum Prof. Najmuddin Erbakan telah mewujudkan satu forum untuk membina kekuatan Dunia Islam yang dinamakan D-8 atau Organization for Economic Cooperation pada tahun 1997. Keahliannya ialah Turki, Pakistan, Nigeria, Indonesia, Iran, Mesir, Malaysia dan Bangladesh. Idea ini didukung oleh Tun Dr. Mahathir yang pada ketika itu adalah Perdana Menteri Malaysia.  

Tujuan utama kerjasama ini ialah untuk memaksimakan kedudukan setiap negara pada pentas ekonomi dunia dan mewujudkan peluang-peluang baru dalam bidang pelaburan di kalangan negara anggota D-8. Adalah dipercayai bahawa jika kerjasama ekonomi di kalangan anggota D-8 ini dipertingkatkan dan meneroka peluang pasaran sesama negara anggota, ia mampu membuahkan hasil yang lebih lumayan serta mampu untuk membina semula kekuatan ekonomi Dunia Islam.

Dengan nilai perdagangan di kalangan negara  anggota D-8 yang melebihi USD70 bilion serta meliputi 3.5 peratus dari jumlah perdagangan dunia dan jika ia mampu diaktifkan semula secara total dan mendapat kerjasama yang baik di kalangan negara anggota, adalah dipercayai ia mampu melonjakkan kembali Dunia Islam dalam arena ekonomi mahupun perdagangan antarabangsa. Walaupun Tun Dr. Mahathir hanya mengklasifikasikan tiga buah negara, saya percaya jika Tun Dr. Mahathir mampu membangkitkan semula agenda D-8 yang mempelopori kerjasama ekonomi dan perdagangan di kalangan Dunia Islam, ia mampu menjadi pemangkin serta contoh kepada negara Islam yang lain.

Walaupun dengan ketiadaan Almarhum Prof. Najmuddin Erbakan, adalah dipercayai kerjasama ini mampu diteruskan dengan jayanya. Saya juga percaya jika Tun Dr. Mahathir mengambil inisiatif untuk menghidup semula dan menerajui agenda kerjasama D-8 ini, beliau mampu membawa perubahan, meningkatkan jumlah pelaburan serta kedudukan ekonomi di kalangan negara anggota.

Dengan Malaysia, Turki dan Pakistan sebagai pelopor sebagaimana cadangan Tun Dr. Mahathir berserta dengan idealisma dan keazaman Tun Dr. Mahahir dan dengan kerjasama erat dari Recep Tayyib Erbakan dan Imran Khan, saya percaya ia mampu membuahkan hasil yang lumayan serta memberi manfaat kepada Dunia Islam secara keseluruhan.

Dunia Islam perlu berubah untuk mngembalikan kegemilangannya sama ada dari sudut pengaruh, strategi, ekonomi mahupun penguasaan geopolitik dunia. Perubahan dari zaman kegelapan Dunia Islam kembali ke zaman kegemilangan serta kekuasaan adalah perlu untuk menolak dogma dan persepsi bahawa Dunia Islam sudah tidak bermaya dan terlalu lemah.

Kerjasama erat terutamanya dari sudut ekonomi mahupun perdagangan di kalangan Dunia Islam adalah amat wajar memandangkan Dunia Islam jauh ketinggalan dari sudut ekonomi mahupun pembangunan. Mungkin ia boleh dimulakan oleh tiga negara iaitu Malaysia, Turki dan Pakistan, kemudian memberi nafas baru kepada D-8. Dengan keazaman dan kecekalan serta menjadikan D-8 sebagai pemangkin mahupun contoh kepada negara Islam yang lain, Dunia Islam mampu bangkit semula menjadi menjadi kuasa ekonomi dan geopolitik di abad ini.

YB MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Hubungan Luar dan Antarabangsa PAS Pusat
Adun Batu Burok - HARAKAHDAILY 7/9/2019

ORANG yang baik akan kekal terpahat dalam ingatan kita sehingga hujung nyawa. Maka kekal menjadi orang yang baik sangat berbaloi walau dipancing dengan jutaan godaan untuk berbalik arah. Pagi yang indah ini, aku terpanar dengan berita kepulangan ke negeri abadi, seorang sahabat, Dr Raja Iskandar Raja Yaakob atau Dr Raja al Hiss. Tokoh anak muda itu dalam kelompok kami memanggilnya sebagai ‘king’,  gelaran untuk bermanja dan menyulam kemesraan.

Aku mula mengenali anak muda berdarah istana Perak ini semenjak beliau di bangku kampus lagi, Raja Ku Is adalah graduan UIAM dan merupakan pimpinan pelajar yang aktif dalam pelbagai isu. Gelombang reformasi 1998 menyuburkan watak kepimpinan Dr Raja, bahkan kerana hubungan baik beliau dengan teman-teman aktivis yang berasal daripada Indonesia. Ramai daripada teman-teman itu telah menjadi anggota legislatif di negara seribu pulau tersebut.

Dr Raja membuat pilihan yang besar implikasinya selepas bergraduat, memilih menjadi petugas sepenuh masa PAS di saat kawan-kawan sebayanya memasuki sektor awam dan swasta. Beliau menjadi Setiausaha Politik kepada Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Dato’ Mahfuz Omar di samping menggerakkan aktiviti kepemudaan di daerah kelahirannya, Kuala Kangsar. Aku sentiasa dijemput memberikan pengisian untuk anak-anak muda di Kuala Kangsar dan Perak,bahkan beliau mengaturkan tiket penerbangan untuk aku berlang-lang buana ke Oita, Jepun pada tahun 2001.

Pejabat DPPP di Taman Melewar sentiasa meriah, Ku Is menggerakkan aktiviti Pemuda Pusat bersama Fadli Ghani, Faiz Nawawi,  Yusapiza Yaakob, Kamarul Ariff Ambak. Staf DPPP ini sekali gus meggalang pelbagai jawatan dalam Dewan Pemuda PAS. Anak Istana ini tak kekok di lapangan serta merakyat, pandai membawa diri dan menghormati orang lain. "Abe...anta free tak tarikh ni?..." itulah selalunya soalan klise Dr Raja atau Ku Is bila menelefon atau menghantar mesej. Paling akhir aku dijemput oleh beliau ialah untuk merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Kuala Kangsar  di mana beliau adalah YDP PAS kawasan tersebut. Beliau melepaskan jawatan YDP kepada Drs Khalil Idham Lim kerana urusan akademik.
 
Kehebatan Dr Raja yang diakui seluruh kawan-kawan seperjuangan ialah tak lelah mengisi masa lapang dengan kerja bermanfaat untuk ummah. Dalam kesibukan berprogram di seluruh negara di zaman pemuda, beliau berjaya menamatkan ijazah Sarjana dan seterusnya melanjutkan pelajaran peringkat doktorat di Universiti Mancester, United Kingdom.

Di negara bekas penjajah itu, empayar Pax Britanica yang sombong menjulang langit, anak muda itu tak memilih berpangku lengan. Beliau aktif dengan perkaderan pelajar serta Kelab PAS di sana. Aku menziarahinya di sana dan seakan terakam indah dalam memori, makan nasi bersila di rumah sewanya di Manchester. Musim sejuk yang menggigit tulang sumsum, dihidang gulai ayam masakan isterinya yang turut bersama bermukim ilmu di Engkand. Anak kecilnya di atas riba dan kami berbual seluruh topik politik. Aku sebelum itu turut menghadiri perkahwinan Dr Raja di Kuala Kangsar dan mengikuti perkembangan beliau membina keluarga.

Kembali ke tanah air selesai berdoktorat, beliau terus berkecimpung dalam Dewan Pemuda PAS Pusat dan juga menjadi pensyarah di Universiti Petronas di Perak. Mengimbangi dengan cemerlang antara karier dan kerja jamaah adalah keistimewaan Dr Raja, beliau bergerak ke seluruh negara dengan mempunyai seorang pemandu peribadi. Kereta Mercedes yang dibawa pulang daripada UK menjadi saksi kegigihan ahli akademik cum aktivis itu.

Beliau pernah menjawat jawatan Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, YDP PAS Kuala Kangsar dan pelbagai jawatan lain dalam jemaah. Minatnya sangat mendalam untuk membantu saudara seakidah yang dihempap duka dan derita, maka Dr Raja telah menubuhkan sebuah gerakan swadaya, iaitu Muslim Serantau yang aktif membantu di peta luka umat Islam, Syria, Arakan, Bangladesh, Indonesia dan lain-lain tempat.

Di hujung usianya, sang aktivis tegar ini bertarung dengan penyakit kanser. Kami sentiasa berhubung dan bertanya khabar, mengirim sedikit sumbangan tak seberapa buat teman yang diuji kesakitan. Beliau berulang ke hospital untuk kimo dan pergerakannya agak terbatas. Sakit bukan alasan untuk beliau berehat, melalui NGO beliau terus berkempen untuk membantu insan-insan lain.

Pagi ini, aku sebak mengenangkan sahabat-sahabat seperjuangan yang telah mengadap Ilahi, dalam tempoh setahun ini, tiga orang mantan Ketua Dewan Pemuda PAS Perak kembali ke rahmatullah, Almarhum Ustaz Zawawi Hasan, Almarhum Ustaz Norazli Musa (Ustaz Toliban) dan hari ini Dr Raja Iskandar al Hiss.

Mereka semua pulang dengan seribu kebaktian buat ummah, damailah sahabat-sahabatku semua di alam sana, berehatlah dan kami juga akan menyusul kalian. Al-Fatihah buat adindaku, "king", Ku Is, Dr Raja, namamu tetap terpahat indah di hati kami semua. – HARAKAHDAILY 7/9/2019

Penulis ialah AJK PAS Pusat, Pengerusi LESTARI.

ALHAMDULILLAH, negara kita telah merdeka daripada belenggu penjajah selama 62 tahun.

Persekutuan yang ditubuhkan hasil gabungan negeri-negeri membentuk sebuah Perlembagaan yang menjadi asas bagi negara dan kerajaan dengan Islam, Raja-raja dan Melayu menjadi teras utamanya sehingga ke hari ini.

Justeru, sejak dari itu, masyarakat yang berbilang kaum, budaya dan agama saling hidup harmoni dan bersatu-padu memakmurkan dan memajukan negara ini dengan peranan dan sumbangan masing-masing. Nilai hormat-menghormati dan bertoleransi menjadi rukun yang dipatuhi oleh semua.

Tetapi DAP, dengan agenda Malaysian Malaysianya cuba mengkaburkan sifat dan identiti kemajmukan atau heterogen masyarakat ini kerana mahu menghilangkan “ketuanan Melayu” daripada orang-orang Melayu yang beragamakan Islam serta merupakan penduduk asal dan majoriti di negara ini.

Di era Malaysia Baharu ini, dengan pengaruh dan kuasa yang dimiliki, mereka lebih berani menggugat kedudukan dan keistimewaan orang-orang Melayu ini menerusi pelbagai saluran politik, ekonomi dan sosial serta termasuk juga melalui badan kehakiman.

Sikap apologetik sebahagian orang Melayu pula dengan tuduhan rasis yang dilemparkan sedangkan sentimen perkauman itu dicetuskan oleh DAP telah menyebabkan satu demi satu kepentingan Melayu digadaikan.

Keadaan kewangan dan ekonomi negara juga menunjukkan prestasi kurang baik. Hutang Kerajaan Persekutuan pada suku kedua 2018 sehingga suku kedua 2019 terus menunjukkan peningkatan; dari RM725.2 bilion kepada RM799.1 bilion.

Kadar pengangguran naik dari 516,000 orang kepada 521,000 orang walaupun kadar ini menurun sedikit dari Ogos hingga Oktober 2018.

IHP pula naik dari 119.6 mata kepada 121.5 mata menggambarkan keadaan sara hidup yang semakin tinggi perlu ditanggung oleh pengguna.

Sektor pertanian dan perkhidmatan juga mencatatkan prestasi yang menurun berbanding suku pertama tahun ini.

Graf pertumbuhan perbelanjaan sektor swasta (real private consumption growth) menunjukkan trend menurun sejak suku ketiga 2018 kepada serendah 7.6 peratus pada suku pertama 2019 walaupun baru-baru ini menaik sedikit kepada 7.8 peratus.

Pertumbuhan gaji dalam sektor swasta (real private sector wage growth) juga dilihat menurun sejak akhir tahun 2018 kepada 3.6 peratus pada suku tahun kedua 2019.

Indeks keyakinan pengguna (consumer confidence index) merundum daripada 132.90 mata pada suku kedua 2018 kepada 83 mata pada suku kedua 2019.

Tahap keyakinan perniagaan (business confidence index) juga menunjukkan trend yang sama iaitu menurun daripada 116.30 mata pada suku kedua 2018 kepada 94.3 mata pada suku kedua 2019.

Sudah pasti keadaan-keadaan ini semua mengkhuatirkan kita semua. Jika dibiarkan, tidak mustahil situasinya akan bertambah buruk; semua pihak saling menyalahkan dengan menjadikan perbezaan punca permusuhan.

Peristiwa hijrah yang mencetuskan bermulanya era pemerintahan berteraskan petunjuk Ilahi dan Nabawi serta sebagai ‘launching pad’ penyebaran Islam ke serata dunia mesti dijadikan iktibar bagi menyelamatkan nikmat kemerdekaan yang telah diraih selama ini.

Kata kunci pengajaran ini ialah pemimpin yang adil dan dasar yang berkebajikan. Keadilan ini hanya lahir daripada keimanan manakala berkebajikan pula adalah buah daripada ta’awun semua pihak yang meletakkan Islam sebagai matlamat.

Selamat Hari Merdeka dan Salam Maal Hijrah.

"Islam Memimpin Perpaduan"

DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Selasa, 3 September 2019 | 3 Muharram 1441 – HARAKAHDAILY 3/9/2019

FIRMAN Allah SWT (bermaksud): “Jika kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad SAW), maka Allah menolongnya iaitu ketika kaum kafir (di Makkah) mengeluarkannya (dari Makkah), dia adalah salah seorang daripada dua sahabat yang berlindung dalam gua, dia berkata kepada sahabatnya, “Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita”. Lalu Allah turunkan perasaan tenang kepada (Nabi Muhammad SAW) dan menguatkannya dengan bantuan tentera. Dan Allah menjadikan seruan orang-orang kafir ke bawah (hina sehina-hinanya) dan kalimah Allah  (Islam) tinggi selamanya kerana Allah Maha Berkuasa, Maha Bijaksana” (Surah at-Taubah, ayat 40)

Nabi Muhammad SAW telah menempuh pelbagai dugaan dalam melebarkan dakwah. Golongan musyrikin Makkah merancang untuk membunuh Nabi SAW, lalu Allah memerintah baginda untuk meninggalkan tanahairnya dan berhijrah ke Yathrib. Hijrah telah mengajar umat Islam mengenai konsep sebenar ikhtiar, tawakkal, nusrah dan kemenangan yang hakiki dalam perjuangan Islam.

Lantaran itu, dalam ayat ini juga, Allah telah menyinggung mereka yang merasa keberatan untuk berjuang kerana melayani rasa selesa dengan kehidupan dunia. Orang yang tidak mahu berjuang akan rugi kerana perjuangan Islam tetap didukung oleh hamba-hamba Allah yang taat dan mereka pasti akan dibantu oleh Allah SWT. Kuantiti ahli, wang ringgit dan kelengkapan canggih tidak menjamin kemenangan.

Perjuangan Islam pada hari ini berdepan dengan pelbagai perancangan musuh. Di seluruh dunia, umat Islam di Palestin, China, India dan Syria diratah hidup-hidup. Sebahagian umat Islam di negara-negara lain pula diracuni pemikirannya dengan ideologi sekularisme, liberalisme, populisme dan sebagainya. Jika umat Islam terus berpecah, maka ikatannya akan longgar dan mudah terlerai.

Maka, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah bersama-sama merintis usaha penyatuan ummah di negara ini. Ia bertujuan untuk mengukuhkan semula kekuatan dengan menjadikan Islam sebagai teras yang paling utama. Umat Islam mesti menjadi umat contoh dalam segenap bidang kehidupan. Namun, banyak ruang yang perlu diperbaiki dan hanya Islam yang mampu menggarap solusi yang hakiki.

PAS optimis untuk menterjemahkan solusi Islam supaya difahami dan diikuti oleh rakyat. Semoga peristiwa hijrah tahun 1441 menjadi tekad baharu buat seluruh ahli PAS untuk terus berjuang dengan lebih bersungguh-sungguh menegakkan kalimah Allah SWT di Malaysia yang tercinta. Mudah-mudahnya setiap amal juang yang dilakukan akan diganjari oleh Allah SWT.

Ulamak Memimpin Penyelesaian Islam

YB DR NIK MUHAMMAD ZAWAWI SALLEH
Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat
1 Muharram 1441 | 1 September 2019 – HARAKAHDAILY 1/9/2019

SUASANA pemerintahan Kerajaan PH telah memberi tamparan hebat kepada kedaulatan Islam di Malaysia.

Sebuah negara yang menempatkan Islam sebagai agama Persekutuan telah tergugat walaupun ia tercatat kemas dalam sebuah Perlembangaan yang kita junjung bersama.

Perlembagaan merupakan asas yang kuat menjadikan rakyat Malaysia hidup secara aman dan saling hormat menghormati, biarpun terdapat pelbagai bangsa dan agama.

Hari ini seluruh lapisan masyarakat sedang menyaksikan watak sebenar para pelakon di pentas politik negara.

Malah keadaan ini juga telah menyedarkan masyarakat siapakah pejuang, munafik dan musuh kepada Islam.

Kita melihat bagaimana suasana politik fitnah sebelum PRU14 telah mengelirukan banyak pihak termasuk di kalangan agamawan, cendiakawan serta masyarakat biasa telah tertipu dengan lakonan ahli politik negara.

Peringatan buat semua rakyat Malaysia, kenalilah pejuang Islam sebenar dengan menghayati

Firman Allah S.W.T yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, barangsiapa di antara kamu yang murtad dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan merekapun mencintai-Nya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang yang mukmin, yang bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad dijalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah karunia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya), lagi Maha Mengetahui. (Al-Maidah: 54)

PAS terus istiqamah berhadapan dengan pelbagai cabaran dan halangan bagi menghadapi musuh Islam, tanpa rasa gerun berdepan dengan mereka.

PAS sentiasa bersifat matang dalam membina hubungan dengan mana-mana kumpulan dan individu tanpa dendam serta mengaplikasikan pendekatan sejahtera dalam menentukan keputusan politiknya.

Keterbukaan PAS Perlis dalam menyantuni perbezaan bersama Mufti Perlis perlu dijadikan model yang baik bagi membina kesatuan umat Islam.

PAS Perlis menyeru seluruh lapisan masyarakat Islam untuk bersatu dalam satu saf mempertahankan kedaulatan Islam dan perpaduan ummah. Seluruh agamawan seharusnya bekerja untuk kembalikan kesatuan umat, ketepikan perbezaan yang bersifat khilafiah.

Kelemahan pemimpin Islam dalam parti-parti komponen PH dalam mempertahankan asas-asas penting Perlembagaan Malaysia sangatlah membimbangkan masyarakat Islam pada hari ini.

Pecah belah dalam kalangan pemimpin Islam daripada PH telah membuka peluang besar kepada musuh Islam menyerang Islam tanpa henti.

Tindakan pemimpin kerajaan PH meletakkan kepentingan diri sebagai keutamaan telah menggugatkan keamanan dan kesejahteraan umat Islam di Malaysia.

Sikap berpeluk tubuh seperti munafik membiarkan Islam diserang dalam perang Uhud adalah tindakan tidak bertanggungjawab pemimpin Islam dalam PH.

Amanah menjaga agama dan bangsa yang telah diberikan oleh rakyat haruslah ditunaikan.

Bersatulah wahai pemimpin-pemimpin Islam demi agama dan bangsa yang tercinta tanpa mengira kepentingan parti dan fahaman politik sempit semata-mata.

PAS istiqmah memberi kerjasama kepada semua pihak tanpa rasis terhadap mana-mana bangsa, fahaman politik dan agama.

Inilah ajaran yang diperintahkan oleh Islam dan qudwah yang telah dimodelkan oleh Baginda Muhammad S.A.W.

Namun, sifat terbuka PAS dengan mana-mana fahaman dan agama terikat dengan prinsip saling hormati menghormati dalam bermuamalah.

PAS bersikap tegas terhadap mereka yang memusuhi Islam, dan bersikap matang dengan mereka yang menghormati prinsip-prinsip Islam dan perlembagaan negara.

“Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah. Kerana nanti mereka akan memaki Allah dengan melampaui batasan pengetahuan.” (maksud Surah Al-An’am: 108)

PAS menyeru untuk seluruh rakyat Malaysia kembali membina perpaduan dengan menghormati hak masing-masing yang termaktub di dalam Perlembagaan.

Marilah kita semua bersikap matang dan sejahtera dalam menentukan hubungan antara agama, bangsa dan fahaman politik kerana ia bakal menentukan masa depan negara kita. – HARAKAHDAILY 19/8/2019

Penulis merupakan Ketua Penerangan PAS Negeri Perlis.

Sunnah Al-Tajdid Dalam Islam

SUDAH menjadi sunnatullah sejak azali lagi bahawa Allah SWT akan memelihara agama Islam walau dibenci oleh musuh-musuhnya. Allah SWT berkuasa menjaga agama-Nya sebagaimana penjagaan-Nya terhadap Nabi Ibrahim a.s yang diselamatkan dari api yang besar menjulang lalu tidak membakar tubuh baginda. Allah juga berkuasa menjaga agama-Nya sebagaimana penjagaan-Nya terhadap Nabi Musa a.s dengan terbelahnya laut lalu ditenggelamkan Firaun dan bala tenteranya dan kesemuanya dengan petunjuk firmanNya “Kun fa yakuun“.

Di antara kaedah Allah SWT menjaga agamanya ialah dengan melahirkan manusia-manusia yang sanggup berkorban apa sahaja demi memastikan agama-Nya terpelihara dan tertegak di atas muka bumi ini. Maka lahirlah anbiya silih berganti dan diteruskan kesinambungannya oleh para ulama dan du’at yang wujud di sepanjang zaman untuk memelihara agama Allah SWT dan menyebarkan cahaya-Nya kepada manusia.

Di abad zaman kelemahan umat Islam ini, lahir nama-nama hebat yang amat berjasa dan memberi impak yang sangat besar kepada Dunia Islam. Mereka menjadi benteng penyelamat kepada umat Islam dari ancaman serangan at-Taghriib (Pembaratan) dan Kristianisasi yang menggunakan pelbagai medium untuk menjawab syubhah dan keraguan yang ditimbulkan.

Di antara nama – nama besar yang banyak berjasa kepada Dunia Islam ialah Hassan Al-Banna, Syed Qutb, Al-Maududi, Abu Al-Hasan Ali An-Nadawi, Ahmad Deedat, Zulkefli Muhammad, Borhanuddin al-Helmi, Pak Natsir, Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Ustaz Fadzil Noor, Tuan Guru Yusof Rawa dan lain-lain lagi. Walaupun mereka telah meninggalkan kita semua namun perjuangan mereka tetap di teruskan oleh generasi mendatang walau berdepan dengan pelbagai cabaran dan dugaan.

Dakwah amalan yang paling mulia

Islam mendahulukan dakwah bagi menyelamatkan umat manusia dari kegelapan dan kekufuran yang akan membawa ke neraka selain daripada peperangan yang merupakan jalan terakhir. Firman Allah SWT di dalam Al-Quran menegaskan keutamaan dan kelebihan dakwah yang bermaksud:
“Dan siapakah yang lebih baik amalannya dari orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan amalan soleh dan menyatakan aku adalah dari kalangan orang-orang Islam”.

Justeru itu kita melihat manhaj Al-Quran menceritakan dakwah anbiya kepada kaum masing-masing walaupun terpaksa menempuh pelbagai rintangan dan halangan sehinggakan ada yang dibunuh, dipenjara dan dihalau keluar dari kampung halaman mahupun tanah air.

Bahkan kepada manusia yang paling zalim di atas muka bumi ini, diperintahkan oleh Allah SWT kepada Nabi Musa a.s. dan Nabi Harun a.s. agar menemui dan menyerunya untuk mentauhidkan Allah SWT dan tidak berlaku zalim. Firman Allah Taala yang bermaksud: “Maka pergilah kamu berdua kepada ( Firaun ) dan katakan kepadanya dengan kata-kata yang lemah lembut ( hujah dan bukti ), mudah-mudahan dia ingat dan takut ( kepada Allah )”.

Islam mendahulukan dakwah dari peperangan kerana menyelamatkan manusia dengan Islam lebih mulia daripada mengorbankan nyawa musuh di medan perang. Justeru itu terbukti dalam sejarah Islam, dua pertiga Dunia Islam yang luas ini dibuka dengan jalan dakwah dan bukannya peperangan. Dunia Islam di nusantara hari ini mempunyai jumlah umat Islam paling ramai di dunia, dibuka dengan jalan dakwah oleh pendakwah-pendakwah yang telah berjaya mengislamkan pemerintah dan rakyatnya dengan akhlak Islam yang dibawa oleh mereka.
 
Jawab hujah dengan hujah

Islam adalah ugama yang tertegak dengan hujah. Ayat-ayat Al-Quran penuh dengan pembuktian akan keesaan Allah SWT samada dengan hujah naqliyyah atau aqliyyah.

Al-Quran memberikan panduan manhaj dakwah anbiya iaitu dengan menyatakan pembuktian bagi kebenaran risalah tauhid yang dibawa oleh mereka. Semua anbiya diperintahkan oleh Allah SWT untuk berhujah dengan kaum masing-masing bermula dari Nabi Nuh a.s sehinggalah Nabi Muhammad S.A.W.

Kisah Nabi Ibrahim: Sejarah yang berulang

Nabi Ibrahim a.s. adalah salah seorang anbiya dari kalangan Ulul Azmi yang mempunyai maqam yang paling tinggi di sisi Allah. Ini terbukti apabila Nabi Muhammad S.A.W melihat baginda pada malam Isra dan Mi’raj duduk di atas kerusi sambil menyandarkan belakangnya kepada Baitulma’mur iaitu tempat yang dimasuki oleh Malaikat seramai 70,000 setiap hari untuk beribadat kepada Allah dan mereka tidak akan keluar darinya selama-lamanya.

Nabi Ibrahim a.s. diceritakan oleh Allah SWT di dalam Al Quran berhujah dengan kaumnya dengan pelbagai hujah untuk membuktikan keesaan Allah SWT dan kesesatan syirik yang dilakukan oleh mereka. Baginda berhujjah dengan ayahnya, kaumnya dan raja yang memerintah pada ketika itu iaitu Namrud dengan mengemukakan hujah-hujah aqliyyah yang tidak dapat dijawab oleh mereka. Lalu akhirnya Nabi Ibrahim a.s. dicampak ke dalam api dan setelah selamat daripadanya, baginda dihalau keluar dari bumi Iraq dan berhijrah ke Palestin.

Kisah ini bukan semata-mata cerita yang enak didengar akan tetapi sebagai petunjuk tribulasi jalan dakwah yang akan berulang di sepanjang zaman. Maka tidak pelik apabila kita mendengar suara-suara yang mahu menghalau keluar Dr Zakir Naik, seorang pendakwah terkenal yang mendapat perlindungan di Malaysia. Inilah sejarah yang berulang, apabila hujah tidak dapat dijawab dengan hujah maka jalan kekasaran akan digunakan untuk menghalang kebenaran.

Dr. Zakir Naik Permata Dunia Islam

Nama Dr. Zakir Naik bukan asing kepada umat Islam yang cintakan agamanya. Hanya mereka yang menjadi alat kepada musuh Islam dan mempunyai penyakit dalam hati yang benci terhadap insan yang banyak berbakti kepada dakwah Islam ini. Jasa beliau sangat besar kepada dunia dakwah, dengan menggunakan kemahiran ilmu perbandingan agama yang ada pada dirinya melalui pendekatan dakwah di atas pentas dialog antara agama.

Beliau telah berjaya membuktikan kebenaran Islam melalui hujah-hujah yang bernas, nyata dan jelas. Lalu jika sekiranya mempunyai hujah, maka berhujahlah untuk membuktikan kebenaran. Sesiapapun boleh menuduh dan melemparkan segala macam kekotoran pada beliau, namun dengan bukti dan ketokohan sepanjang beliau berdakwah, itu sudah cukup menunjukkan kredibilti beliau sebagai seorang yang cukup berwibawa dan jujur dalam dakwahnya.

Jika kita tonton dan amati setiap pentas yang beliau jejaki di program-program yang beliau hadiri di seluruh dunia, kita akan dapat lihat dengan jelas ketokohan beliau sebagai pendakwah. Beliau bukan sahaja menjelaskan kepada umum bagaimana berlakunya salah faham terhadap Islam malah memperbetulkan kembali tanggapan salah non-Muslim terhadap Islam. Malah disebabkan penjelasan dan dakwah beliau, akan ada penonton yang melafazkan syahadah disebabkan dakwah beliau.

Beliau bukan sahaja memperbetulkan tanggapan terhadap Islam, malah beliau juga turut memperbetulkan akidah umat Islam yang hanyut akibat cengakaman Pembaratan dan Kristianisasi yang berleluasa di dunia sekarang. Itulah sifat pendakwah yang jujur dan hakiki, bukannya turut sama membantu menyesatkan umat Islam dan menghancurkan akidah seperti yang di lakukan terang -terangan sekarang.

Namun saya cukup hairan bagaimana seorang pendakwah yang cukup hebat di cadangkan untuk dihalau keluar dari Malaysia oleh seorang ahli politik kanan DAP. Apa yang menyebabkan beliau mencadangkan sedemikian, tiada asas kukuh dan kepastian. Segala tuduhan dilemparkan terhadap Dr. Zakir Naik namun tiada seorang pun mahu bersemuka dengan beliau untuk mendapat kepastian. Dahulu ada di kalangan kita penyokong tegar Dr. Zakir Naik namun di sebabkan perubahan politik negara, sokongan tersebut bertukar menjadi kecaman dan tuduhan. Malah ada yang berdiam diri dengan tidak berkata apa-apa.

Usah sampai satu tahap kita termasuk dalam golongan yang dimurkai Allah SWT kerana mengotorkan tangan kita kerana dengan kuasa, pangkat dan wang ringgit. Kerana itu semua kita sanggup bersekongkol dengan musuh Islam dan menjahanamkan kerja dakwah. Rahmat Allah SWT itu luas terutamanya kepada pendakwah, rahmat bukan sekadar tulisan dan slogan serta di laung -laungkan. Kerana apabila Islam kita hanya anggap sebagai nama atau slogan, kita akan kekal sesat selamanya.

MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Pengerusi Lujnah Hal Ehwal Antarabangsa PAS Pusat – HARAKAHDAILY 10/8/2019

HARI ini saya memulakan langkah pertama bagi menjalankan tugas baharu setelah diamanah sebagai Pengerusi Lajnah Dakwah PAS Pusat (LDPP). Suatu tugasan yang sangat berat dan mencabar.

Insya-Allah, jam 1.30 petang ini akan dilangsungkan mesyuarat pertama Lajnah Dakwah PAS Pusat (LDPP) bagi sessi 2019/2021.

Sebetulnya gerak kerja LDPP ini terus sahaja saya langsungkan sejak 2 minggu yang lalu sejurus diamanahkan oleh jamaah bagi menyambung tugas sahabat saya YB Ustaz Nik Mohd Abduh sebagai Pengerusi Lajnah sesi lepas.

Alhamdulillah LDPP telah lancarkan pendaftaran sukarelawan dakwah sejak 2 minggu lepas dengan sasaran 1,000 sukarelawan dakwah menjelang akhir tahun ini.

LDPP memerlukan tenaga dan amal bakti sukarelawan ini seberapa segera yang boleh untuk melancarkan gerak kerja dan menjayakan aktiviti dakwah yang akan digerakkan selepas ini.

Lajnah ini masih muda usianya. Mula dibentuk pada tahun 2013. Pengerusi pertamanya ialah YB Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man bagi sesi 2013/15 dan sesi 2015/17.

Sementara sessi 2017/19, Lajnah Dakwah PAS Pusat dikemudikan oleh YB Ustaz Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz.

Alhamdulillah, kebetulannya saya sendiri mempunyai sedikit pengalaman mengendalikan LDPP ini semasa saya bertugas sebagai Timbalan Pengerusi 1 LDPP pada sessi awal penubuhannya (2013/15)

Insya-Allah, saya dan rakan-rakan yang diamanahkan untuk mengemudi LDPP ini akan berusaha gigih guna merealisasikan harapan jamaah untuk menjadikan PAS benar-benar berfungsi sebagai Gerakan Dakwah, seimbang dengan sektor tarbiyah dan siasah.

Sepanjang Dua sessi yang lalu (2015/17 dan 2017/19), saya telah dipostkan sebagai Ketua Penerangan PAS Pusat merangkap Pengerusi Lajnah Penerangan PAS Pusat. Kini baton penerangan digenggam kemas oleh sahabat saya Sdr Kamaruzaman Mohamad untuk terus membuat larian bergaya menuju kejayaan.

Semoga Allah SWT mengurniakan kekuatan (taufiq) dan petunjuk (hidayah) kepada kita semua untuk memacu perjuangan Islam ini biarpun di mana kita diposisikan.

Apabila saya menamatkan sessi bertugas saya sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (2009/11 dan 2011/13), saya sangat mengharapkan agar saya kembali diposisikan dalam sektor tarbiyah. Justeru inilah minat dan keupayaan saya yang sebenar.

Sejak di pusat pengajian (Universiti Al Azhar - Tanta) saya dididik dan diasuh dalam sektor tarbiyah. Sehinggalah saya diamanahkan sebagai Setiausaha Lajnah Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang pada zaman Al-Fadhil Ustaz Yusuf Embong menjadi pengerusinya sekitar tahun 2000.

Sejak itu saya berkhidmat dalam sektor tarbiyah, (sektor yang paling saya minati) sehinggalah berakhir pada tahun 2008 sebagai Pengerusi Lajnah Tarbiah DPPM merangkap Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia pada waktu itu.

Apabila tamat sessi taklif sebagai Ketua DPPM pada tahun 2013, saya mengimpikan agar saya terus diposisikan dalam sektor tarbiah bersama rakan-rakan yang lain di bawah kepimpinan YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS merangkap Pengerusi Lajnah Tarbiah pada masa itu.

Namun saya diposting ke Lajnah Dakwah (yang baru dibentuk pada tahun itu), bergandingan dengan Al-Fadhil Ustaz Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man.

Hari ini, saya ditaklifkan semula untuk mengemudi Lajnah Dakwah. Tentu sahaja saya sangat mengharapkan pertolongan, bimbingan, tunjuk ajar dan nasihat semua pihak untuk terus memajukan Lajnah Dakwah ini.

Berjuang Selagi Hayat Dikandung Badan

NASRUDIN HASSAN
Sekali Serban Dililit. 119
17 Zul Qaedah 1440 | 20 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 20/7/2019

ADAPUN situasi berdepan dengan sebuah pemerintahan yang tidak melaksanakan sistem pemerintahan Islam, PAS akan terus berjuang, berdakwah dan berperanan untuk memastikan Islam dapat didaulatkan.

a) Peranan Dakwah Satu: memberi nasihat dan bimbingan secara berterusan, bagaimana Islam itu boleh dilaksanakan dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran negara.

b) Peranan Dakwah Dua: berjuang menegakkan syariat (amar makruf) dalam apa jua kesempatan dan ruang yang boleh dilakukan oleh PAS pada tahap keupayaan yang dimiliki.

c) Peranan Dakwah Tiga: menegur, mengkritik, membantah dan mencegah kemungkaran (nahi mungkar) dan menentang kezaliman yang berlaku sama ada dalam aspek sosial, ekonomi mahupun politik.

Sekalipun kemungkaran itu dilakukan oleh pemerintah, PAS tegas menyatakan kebenaran. Beramal dengan hadis Nabi saw. yang dikeluarkan oleh Imam Tirmizi Rhm:

أَفْضَلُ الْجِهَادِ كَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدَ سُلْطَانٍ جَائِرٍ

"Jihad yang paling afdhal ialah berkata benar dihadapan pemimpin yang zalim."

d) Peranan Dakwah Empat: menggerak agenda perubahan total (at-taghyir) ke arah mendaulatkan syariat Allah swt. secara berterusan.

Terutama apabila PAS berdepan dengan sebuah pemerintahan yang degil dan enggan melaksanakan Islam malah memusuhi Islam.

PAS akan terus berdakwah bagi menyedarkan masyarakat dan memimpin kebangkitan mereka ke arah sebuah perubahan yang menepati manhaj perjuangan an-Nabawi.

PAS Senantiasa Bersama Islam

Dasar perjuangan PAS ialah Islam. Kepentingan politik PAS terhenti di atas Islam yang diperjuangkan demi mencari keredhaan Allah swt. Kaedah Matlamat Menghalalkan Cara ditolak oleh PAS.

Meskipun PAS berjuang bersungguh-sungguh supaya menang, namun kalah menang dalam perjuangan ini, PAS tetap memilih untuk bersama Islam.

Memerintah bersama Islam, ke Putrajaya bersama Islam, malah kalah sekalipun PAS tidak akan meninggalkan Islam semata-mata untuk mencongak jalan mudah ke mercu kuasa.

Prinsip dan sikap ini dibina di atas tunjuk ajar Nabi saw. dari Muaz Ibnu Jabal Rha : (dikeluarkan oleh Al Imam At Tabarani dalam Mu'jam Al Kabir)

أَلَا إِنَّ رَحَى الْإِسْلَامِ دَائِرَةٌ ، فَدُورُوا مَعَ الْكِتَابِ حَيْثُ دَارَ ، أَلَا إِنَّ الْكِتَابَ وَالسُّلْطَانَ سَيَفْتَرِقَانِ ، فَلَا تُفَارِقُوا الْكِتَابَ ، أَلَا إِنَّهُ سَيَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ يَقْضُونَ لِأَنْفُسِهِمْ مَا لَا يَقْضُونَ لَكُمْ ، إِنْ عَصَيْتُمُوهُمْ قَتَلُوكُمْ ، وَإِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ أَضَلُّوكُمْ ) .
قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ ، كَيْفَ نَصْنَعُ ؟
قَالَ: ( كَمَا صَنَعَ أَصْحَابُ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ، نُشِرُوا بِالْمَنَاشِيرَ ، وَحُمِلُوا عَلَى الْخَشَبِ ، مَوْتٌ فِي طَاعَةِ اللهِ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِي مَعْصِيَةِ اللهِ ) .

Ketahuilah bahawa roda Islam itu berputar maka senantiasalah bersama al Kitab (al Islam) sekir-kira dimana kedudukannya. Ketahuilah sesungguhnya al Kitab (al Islam) dan pemerintah akan berpisah, maka jangan sekali-kali kamu memisahkan diri dari al Kitab. Ketahuilah sesungguhnya akan berlaku pemerintah yang berkuasa ke atas kamu memutuskan suatu keputusan yang berpihak kepada mereka. Suatu keputusan yang tidak memihak kepada kamu. Jika kamu ingkari mereka, mereka akan bunuh kamu. Jika kamu taati mereka, mereka akan menyesatkan kamu. Mereka (sahabat) bertanya: Ya Rasulullah, jika kami berdepan dengan pemimpin begini, apa yang patut kami lakukan? Jawab Nabi saw: Jadilah seperti sahabat Nabi Isa ibn Maryam as. Jasad mereka digergaji dan dipaku gantung pada palang kayu. Mati dalam keadaan taat kepada Allah swt adalah jauh lebih baik dari hidup tetapi derhaka kepada Allah swt. (At Tabarani)

Dakwah PAS berterusan dan mensasarkan semua pihak. Madu'u PAS (sasaran dakwah) bukan musuh PAS. PAS tidak memusuhi individu sebaliknya PAS memusuhi kepercayaan dan pegangan yang bercanggah dan menentang Islam.

Peranan dakwah PAS secara umumnya saling tidak tumpah dengan peranan doktor yang bekerja keras untuk menyelamatkan pesakit dan membebaskan pesakit dari penyakit yang memudaratkan.

Doktor tidak pernah memusuhi pesakitnya dan da'i (pendakwah) tidak pernah memusuhi madu'unya (sasaran dakwah).

PAS untuk semua dan berjuang menegakkan keadilan untuk semua.

Islam Memimpin Perpaduan

NASRUDIN HASSAN
Pengerusi Lajnah Dakwah PAS Pusat
5 Zul Qaedah 1440 | 8 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 8/7/2019

KEHADIRAN Presiden PAS, Ustaz Dato' Haji Fadzil Mohd Noor untuk menyampaikan Ucapan Dasar dalam Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-48 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK) pada 31 Mei 2002 adalah penutup bagi kepemimpinannya. Semua perwakilan mengenang ucapan penangguhan beliau pada 2 Jun 2002 itu sebagai ucapan perpisahan, terutama ketika beliau melahirkan rasa berat hati untuk berpisah dengan ahli-ahli PAS yang beliau sebut sebagai "orang-orang yang dikasihi." Pada 22 Jun 2002, pemimpin besar PAS itu kembali kepada Allah selepas mengalami komplikasi akibat pembedahan jantungnya. Itulah kenangan manis yang paling pahit bagi ahli-ahli PAS pada saat mengenang sejarah muktamar-muktamar PAS.

Setelah kewafatan Ustaz Fadzil Mohd Noor, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengambil alih kepemimpinan PAS sebagai Pemangku Presiden, sebelum disahkan jawatannya dalam Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-49 di Taman Melewar pada 12-14 September 2003. Berbeza dengan era kepemimpinan Ustaz Fadzil Noor yang mana muktamar PAS sentiasa bertempat di Taman Melewar, pada era kepemimpinan baru ini, faktor keupayaan Markaz Tarbiyah PAS Pusat untuk menampung keperluan para perwakilan dan pemerhati, telah menyebabkan tempat muktamar berubah-ubah. Salah satu tujuannya adalah supaya syiar perjuangan PAS akan melata ke seluruh pelosok negara. Berkebetulan dengan renovasi terhadap markaz tarbiyah itu pada 2003 dan menjadikannya kampus KUIZM selepas 2007, muktamar PAS sejak 2003 sentiasa diadakan di luar Lembah Kelang. Antaranya di Kota Bharu (2004, 2005, 2007 dan 2009), Alor Setar (2006), Ipoh (2008) serta Shah Alam (2010). Selepas itu, PAS bermuktamar kali terakhir di Taman Melewar pada 3-5 Jun 2011.

Muktamar PAS di luar Taman Melewar

Pendekatan Dr Burhanuddin al-Helmy pada 1960-an yang mengadakan muktamar bergilir-gilir antara negeri telah menjadi strategi baru PAS selepas 2011. Pengalaman bermuktamar di beberapa negeri selepas tahun 2000 ternyata memberikan keyakinan kepada PAS Pusat tentang keupayaan PAS negeri-negeri menjadi tuan rumah Muktamar Tahunan PAS. Setelah proses renovasi markas tarbiyah siap, PAS kali terakhir bermuktamar di situ ialah pada 2011. Kemudian PAS memindahkannya dengan bergilir-gilir di antara negeri-negeri. Yang agak menarik ialah apabila Johor yang tidak pernah menjadi tuan rumah, berjaya menganjurkannya dengan baik pada 2014, dan Selangor yang menjadi tuan rumah pada 2015 telah memindahkan muktamar yang biasanya diadakan di Stadium Melawati, Shah Alam ke Kuala Selangor. Turut menjadi tuan rumah ialah Alor Setar (2017) dan Kuala Terengganu (2018), selain Kota Bharu (2016).

Dan pada kali ini, PAS membuat kejutan dengan memilih Kuantan sebagai tuan rumah Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65. Pemilihan Pahang sebagai tuan rumah Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65 ini mencipta sejarah baru bagi PAS kerana inilah kali pertama negeri terbesar di Semenanjung Malaysia ini menganjurkan Muktamar PAS. PAS Pahang yang ditubuhkan sejak 1954 dan pernah dipimpin oleh tokoh-tokoh besar seperti Dato' Setia Abu Samah Ali (bekas Setiausaha Kerajaan Pahang), Tengku Abdul Hamid Sultan Abdullah (adinda Sultan Abu Bakar) dan Mohd Yassin Salleh (bekas Presiden Persatuan Melayu Pahang) pada peringkat awal dahulu, tetapi tidak pernah berpeluang menganjurkan Muktamar PAS. Dengan pemilihan Pahang sebagai tuan rumah untuk julung-julung kali ini, bermakna semua negeri di Semenanjung telah berpengalaman menjadi tuan rumah, kecuali Negeri Sembilan. Berikut adalah lokasi Muktamar Tahunan PAS selepas 2011:

1) Muktamar Tahunan PAS Ke-58 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 16-18 November 2012 / 2-4 Muharram 1434

2) Muktamar Tahunan PAS Ke-59 di Stadium Melawati, Shah Alam, Selangor pada 22-24 November 2013 /18-20 Muharram 1435

3) Muktamar Tahunan PAS Ke-60 di Parit Salleh Ros, Parit Raja, Batu Pahat, Johor pada 18-20 September 2014 / 23-25 Zulkaedah 1435

4) Muktamar Tahunan PAS Ke-61 di Stadium Tertutup, Kuala Selangor, Selangor pada 4-6 Jun 2015 / 16-18 Syaaban 1436

5) Muktamar Tahunan PAS Ke-62 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 2-3 Jun 2016 / 25-27 Syaaban 1437

6) Muktamar Tahunan PAS Ke-63 di Kompleks PAS Kedah, Alor Setar, Kedah pada 29 April - 1 Mei 2017 / 2-4 Syaaban 1438

7) Muktamar Tahunan PAS Ke-64 di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Nerus, Terengganu pada 15-16 September 2018 / 4-6 Muharram 1440

8) Muktamar Tahunan PAS Ke-65 di Kompleks Sukpa, Indera Mahkota, Kuantan, Pahang pada 21-23 Jun 2019 / 17-19 Syawal 1440

MOHD FADLI GHANI
Head
House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS – HARAKAHDAILY 3/7/2019

Pengenalan

Ancaman besar ke atas ummah yang paling bahaya ialah apabila berlakunya perubahan kekuasaan Islam kepada kekuasaan yang menurut ideologi Barat dan hawa nafsu. Dengan adanya kekuasaan Islam, masyarakat Islam mampu untuk menjaga akidah umatnya, menentang dan menyekat golongan murtad.

Apabila kerajaan tidak lagi mengikut syariat Islam, maka, akan dapat dilihat perkara sebaliknya akan berlaku bahkan tidak akan ada lagi ruangan untuk Islam melainkan terlalu sedikit. Maka dapat disaksikan ketika itu tersebarnya (bertambahnya) golongan fasik melindungi golongan yang murtad dan memberikan golongan murtad laluan dan pintu-pintu untuk terus menyebarkan dakyah mereka.

Padah Apabila Kerajaan Tidak Mengikut Syariat Islam

Jika berlakunya situasi begini maka kita akan dapat lihat:

1. Para pemerintah akan memberi kesetiaan kepada musuh-musuh Islam, menentang ulama’-ulama’ dan orang yang memegang panji Islam),

2. Memperlekehkan akidah, mempermudah-mudahkan syariat Islam, tidak menyempurnakan konsep amar makruf dan nahi mungkar.

3. Menghina kesucian Islam dan syiar-syiar Islam, memperlekehkan para sahabat, Khulafa Ar-Rasyidin dan para ulama’.

4. Hanya akan mengiktiraf hukum-hakam yang terdapat dalam syariat dalam konteks yang terlalu sempit, seperti solat di masjid, nikah, talak dan lain-lain.

Bahkan, kita juga dapat melihat mereka akan mewar-warkan pentingnya ilmu dan pengetahuan yang semata-mata memberikan kepentingan keduniaan, dalam masa yang sama mengenepikan ilmu-ilmu dan cabang-cabangnya yang berkaitan dengan ilmu agama sehingga lenyapnya pemikiran yang berasaskan Islam dan jati diri muslim.

Tidak cukup dengan semua ini, mereka akan menyekat pula pintu-pintu dakwah. Mereka akan menghalang dan menutup pintu-pintu yang menjadi medan penyebaran dakwah.

Pendakwah-pendakwah akan ditahan, ceramah-ceramah dikecilkan skopnya dan jalan-jalan ke arah pendekatan dakwah akan disempitkan sekaligus ditutup rapat.

Laungan Slogan Islam Yang Mengelirukan Ummah

Mereka mahu mentajdid (memperbaharui) sistem yang tersedia ada dalam Islam namun tersasar dari displin ilmu Islam yang sebenar. Mereka mahu menafsir semula tafsir-tafsir ulama’ muktabar yang terdahulu dengan penafsiran menuruti pandangan dan hawa nafsu mereka.

Mereka mahu memimpin dunia dengan mengikut kaedah mereka bukannya mengikut kaedah yang telah ditetapkan oleh Islam.

Lebih menghairankan lagi, mereka masih mendakwa bahawa mereka bergerak atas landasan Islam atas pelbagai slogan walaupun dalam masa yang sama mereka melakukan yang hal-hal yang dikatakan tadi.

Mereka berselindung di sebalik nama dan slogan Islam. Mereka ditarbiyah oleh aliran-aliran yang berpelembagaan Yahudi untuk menghancurkan Islam.

Mereka inilah golongan yang menghancurkan Islam dari dalam. Mereka inilah yang disifatkan sebagai musuh dalam selimut.

Waspada Ulama Su' Kerajaan

Daripada kalangan mereka juga ada yang digelar sebagai ulama su' kerajaan. Ulama su' kerajaan ini selalunya akan berusaha untuk mengaburi mata masyarakat awam akan agama Islam itu sendiri dengan menggalakkan mereka untuk bersatu dalam tema-tema, iklan-iklan dan prinsip-prinsip agama yang palsu.

Mereka meletakkan nama Islam yang baru. Mereka mengubah rukun-rukun dengan katanya untuk lebih maju mengikut aliran semasa.

Adakah Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW sejak 1400 tahun yang dahulu tidak cukup sempurna mengikut aliran semasa? Apakah mereka fikir rukun-rukun di dalam Islam itu direka-reka mengikut hawa nafsu Nabi Muhammad SAW dan para sahabat sehinggakan mereka tergamak untuk mengubahnya semula? Adakah mereka tidak tahu bahawa agama Islam itu diturunkan oleh Allah?

Mereka inilah iaitu ulama su' kerajaan yang mengampu para pemerintah semata-mata untuk mengisi perut dan mendapat habuan dunia. Keadaan mereka sama sahaja dengan ahli kitab pada zaman dahulu yang dicela oleh Allah kerana sanggup "menjual" al-Quran dengan harga yang murah (membelakangi hukum Allah) semata-mata ingin mendapatkan kesenangan yang bersifat fana' (sementara).

Mereka juga bertanggungjawab meletakkan al-Quran di belakang punggung (membelakangi hukum Allah) kerana mendahulukan urusan dunia!

Umat Islam Wajib Menentang Kerajaan Yang Tidak Mengikut Syariat Islam

Apabila kerajaan tidak lagi menggunakan bidang kuasanya mengikut syariat Islam dalam negara yang diperintah, maka timbul satu persoalan yang bermain di kotak fikiran kita. Siapakah yang bakal bangun untuk berhadapan dengan mereka? Siapakah yang akan memberikan fatwa terhadap penyelewengan kekuasaan mereka? Siapakah yang berani bersuara lantang dalam menegur kesalahan dan jenayah yang telah mereka lakukan?

Dan siapakah yang akan menghukum mereka dan melaksanakan hukuman ke atas kesalahan mereka?

Jawapannya, tidak lain dan tidak bukan ialah pandangan umum daripada kalangan umat Islam itu sendiri dan juga hati sanubari yang masih terpahat dengan nilai-nilai Islam yang dipimpin oleh ulama’-ulama’ yang bukan ulama’ su' kerajaan, ahli pendakwah dan pemikir-pemikir Islam yang masih tinggal. Walau apa jua rancangan jahat yang dirancang dan dilakukan oleh pihak yang bencikan Islam dengan menutup pintu-pintu dakwah dan menghalang laluan orang untuk menuju ke arah kebenaran.

Tidak mudah untuk mereka memadamkan api obor-obor Islam. Bukan mudah bagi mereka untuk menghilangkan nilai-nilai Islam yang tertanam di dalam sanubari umat Islam yang masih kental akan akidahnya.

Bukan mudah bagi mereka untuk memesongkan akidah umat Islam melainkan mereka yang lemah imannya. Ini kerana, Allah telah berjanji di dalam al-Quran bahawa Allah akan menjaga agama Islam dan akan ada satu kaum yang dibangkitkan oleh Allah untuk meneruskan perjuangan Islam.

Daripada Thauban radiyallahu 'anhu bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda :

لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ من أُمَّتِي ظَاهِرِينَ على الْحَقِّ لَا يَضُرُّهُمْ من خَذَلَهُمْ حتى يَأْتِيَ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ

Maksudnya: "Akan senantiasa ada sekumpulan umatku yang berjuang menzahirkan kebenaran. Tidak akan memudharatkan mereka oleh orang yang mengkeji mereka, sehinggalah tiba hari kiamat, mereka tetap dalam keadaan demikian."- (Riwayat Muslim)

Serangan Merosakkan Fikrah Ummah

Pada beberapa dekad yang lalu, perancangan dalam bentuk penjajahan telah pun berlaku ke atas negara-negara Islam. Penjajahan yang dilakukan oleh Perancis ke atas negara-negara Arab dan penjajahan British ke atas negara-negara Islam di Asia menjadi bukti sejarah walau sehebat mana pun rancangan jahat mereka, mereka masih tidak mampu mencabut roh Islam dari akar umbi di dalam jiwa orang-orang Islam.

Namun, fikrah umat Islam telah tercemar di bawah jajahan mereka sehinggalah pada hari ini rancangan jahat mereka tetap diteruskan walaupun bukan mereka yang meneruskan tetapi kesinambungan ini diteruskan oleh anak didikan mereka. Inilah faktor yang menyebabkan kerajaan tidak lagi mengikut syariat Islam hasil daripada didikan berkonsepkan Yahudi dan Nasrani.

Banyak lagi rancangan-rancangan jahat mereka, bukan sekadar penjajahan dengan melaungkan semangat kemodenan tapi idealogi-idealogi hasil ciptaan para pemikir Barat telah diserap masuk ke dalam negara-negara Islam misalnya sekularisme, kapitalisme, liberalisme, sosialismes dan banyak lagi yang tujuannya adalah sama iaitu untuk memisahkan di antara agama dan dunia, untuk menjauhkan umat Islam daripada prinsip-prinsip Islam dalam kehidupan. Mereka menyerang dari segenap penjuru.

Penutup

Inilah padahnya kerajaan yang tidak mengikut syariat Islam di negara yang diperintah. Hasilnya, tiada kuasa besar Islam yang mampu dilaksanakan dengan sempurna. Tiada lagi media-media massa yang bertindak sebagai medium utama dalam melaksanakan amar makruf nahi mungkar. Tidak cukup dengan itu, kuasa kehakiman Islam juga dihadkan sekecil-kecilnya bagi memberi laluan ke atas kekuasaan Barat yang menjadi sumber rujukan utama.

Seterusnya, umat Islam akan terhimpit, tiada lagi kuasa yang mampu membela nasib umat Islam. Lihat saja pada Palestin yang sudah sekian lama dihujani peluru. Dahulu, Turki di zaman Mustafa Kamal at-Tartuk seolah-olah menjadi muzium yang menyimpan khazanah dan ketamadunan kegemilangan Islam suatu ketika dahulu, di mana nilai-nilai murni Islam semakin hari semakin dirobek dengan agenda kemajuan berkiblatkan "Rumah Putih" Washington.

Inilah yang dikhuatiri oleh Nabi Muhammad SAW sebagaimana yang dikatakan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Thauban radiyallahu 'anhu, bahawa Nabi SAW bersabda :

إنما أَخَافُ على أُمَّتِي الْأَئِمَّةَ الْمُضِلِّينَ

Maksudnya : "Sesungguhnya perkara yang aku takuti ke atas umat aku ialah para pemimpin yang sesat. - (Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi)

"Islam Memimpin Perpaduan"
"Ulama Memimpin Jalan Penyelesaian"

Disediakan oleh :
Dr Muhammad Zuhaili Saiman
Ketua Lajnah Kajian dan Penyelidikan,
Dewan Ulama PAS Negeri Selangor

Tarikh : 27 Syawal 1440H / 1 Julai 2019 - HARAKAHDAILY 1/7/2019

Olahan dari petikan kitab Jarimah ar-Riddah Wa ‘Uqubatuha (جريمة الردة وعقوبتها) karangan Syeikh Dr Yusuf al-Qardhawi.