PADA zaman ke-21 di mana dunia dilengkapi dengan teknologi yang serba canggih. penggunaan telefon pintar sangat berleluasa di dalam sektor pelancongan di Malaysia. Pelbagai aplikasi yang telah ditubuhkan untuk memudahkan para pelancong mencari tempat destinasi mereka dengan mudah dan pantas.

Kini, telah hadirnya aplikasi pelancongan seperti Traveloka, Hotel.com, Booking.com, SkyScanner dan lain-lain. Terdapat banyak kemudahan dalam sektor pelancongan dengan menggunakan aplikasi.

Dengan adanya aplikasi ini, para pelancong boleh mengakses aplikasi ini di mana mana sahaja. Kerana sekarang ini lebih mudah, pantas, dan jimat. Di mana kita tidak perlu dengan bantuan pembantu pelancong. Cuma kita hanya perlu sedikit masa untuk memuat turun aplikasi yang telah wujud di dalam setiap telefon pintar.

Seperti mana kita tahu bahawa ada applikasi yang percuma dan juga ada yang dikenakan bayaran untuk memuat turun aplikasi tersebut. Demi, kita tidak mahu ketinggalan dalam dunia yang serba pantas, kerajaan telah menubuhkan pelbagai aplikasi yang berkaitan dengan penembahan hotel, penempahan tiket penerbangan, dan lain-lain lagi.

Oleh itu, pihak pengkaji telah mencadangkan sesuatu aplikasi pelancongan yang tekandung maklumat-maklumat yang berkaitan dengan senarai tempat-tempat rekreasi yang menarik dan juga pusat perkhidmatan kesihatan yang dinamakan sebagai I-tourism.

I-tourism ini merupakan salah satu aplikasi pelancongan yang mampu untuk membantu semua pelancong agar mudah untuk mencari destinasi yang diingini oleh mereka. Sudah tentu, para pelancong ingin mencari tempat rekreasi yang menarik untuk melakukan aktiviti-aktiviti jasmani. Sebenarnya Malaysia banyak tempat-tempat rekreasi yang menarik dan dilengkapi dengan fasiliti-fasiliti yang mencukupi.

Selain itu, terdapat satu aplikasi yang terkandung dengan maklumat-maklumat hospital atau pusat kesihatan yang dilengkapi dengan fasiliti yang berlandaskan syariat Islam. Contohnya terdiri dari 5 komponen yang mengikut syariat. Pertamanya, Memahami prinsip asas dalam syariah semasa melakukan perkhidmatan kesihatan, menyediakan makanan yang halal, memahami prinsip dalam muamalat, melaksanakan konsep Islam yang diperintahkan dan akhir sekali, menubuhkan nilai-nilai Islam dalam bertoleransi dengan organisasi yang mengikut landasan syariat Islam.

Komponen ini telah diperkenalkan oleh Abdul rashid Abdul Rahman di dalam artikelnya yang bertajuk "Shari’ah Compliant Hospital; From Concept to Reality: A Malaysian Experience" yang telah diterbitkan di dalam "Journal of Medical Science".

Aplikasi ini merupakan satu paradigma sangat diamati oleh para pelancong agar mudah mendapat perkhidmatan-perkhidmatan kesihatan yang berkualiti dan bersih. Aplikasi ini sangat sejajar dengan meningkatkan imej negara dalam sektor pelancongan kesihatan.

Berdasarkan kepada laporan Malaysia Healthcare Travel Council mencatatkan pelancongan kesihatan sangat berkembang pesat di Malaysia dalam linkungan 15 peratus bagi setiap tahun.

Oleh itu, antara negara-negara yang telah melaksanakan Muslim-Friendly Hospital adalah Thailand, Singapura dan Malaysia. Namun, Perkhidmatan sudah dilaksanakan bagi setiap pusat kesihatan di Malaysia seperti KPJ Healthcare. Kebanyakan pelancong inginkan rawatan lebih berkualiti tinggi dan profesional, selain harga ditawarkan berpatutan. Dan juga kerajaan Malaysia perlu meningkatkan lagi dan sumbangan dalam sektor pelancongan kesihatan.

Lebih membanggakan, Ini adalah satu inisiatif untuk menaiktaraf imej negara dalam sektor pelancongan perubatan dan kesihatan. Diharapkan, I-tourism ini mampu menjadi satu keunikan dalam industri pelancongan agar dapat mengenalkan cara terbaru mengikut zaman teknologi ini dalam urusan pelancongan.

Oleh itu, dengan wujud aplikasi ini mampu untuk mempromosikan tempat-tempat rekreasi yang menarik seterusnya mampu meningkat usaha dalam membangunkan sektor pelancongan secara holistik. – HARAKAHDAILY 15/10/2018

Penulis ialah mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia.

MALAYSIA kekal di tangga pertama sebagai destinasi pelancongan Islam paling popular dalam pasaran pelancongan Muslim global dan ia merupakan kejayaan buat tahun kelapan berturut-turut buat Malaysia menurut hasil kajian selidik Indeks Pelancongan Muslim Global 2018 oleh Mastercard-Crescent Rating Global Muslim Travel Index (GMTI) 2018.

Kaji selidik tersebut dijalankan terhadap 130 destinasi dengan mengambil kira aspek dan kriteria yang merangkumi infrastruktur, komunikasi dan cara sesebuah destinasi memasarkan kedudukannya kepada khalayak sasaran seperti keadaan alam sekitar dan perkhidmatan.

Menurut kaji selidik tersebut, Malaysia mendapat jumlah skor sebanyak 380.4 berbanding Indonesia di tangga kedua dengan skor 367.4 manakala Arab Saudi di tangga ketiga dengan skor 367.1. Jumlah skor ini berdasarkan kriteria dalam kemudahan perkhidmatan mesra Islam yang mudah untuk didapati yang merangkumi restoran yang diiktiraf halal, kawasan dan ruang solat, serta lapangan terbang dan hotel yang mesra Islam.

Dalam usaha untuk membangunkan lagi produk dan perkhidmatan pelancongan Islam di Malaysia, Kerajaan Malaysia telah menubuhkan Pusat Pelancongan Islam (ITC) Malaysia pada tahun 2009 dan ia membantu dalam menyumbang kepada kejayaan Malaysia dalam mengekalkan kedudukan sebagai destinasi nombor satu pelancongan Islam global.

Malaysia begitu prihatin dalam menghasilkan produk pelancongan Islam negara yang baik dengan menerapkan nilai-nilai Islam dalam pengurusan pentadbiran negara, memacu pertumbuhan hub dan produk halal, serta pembinaan infrastruktur dan mercu tanda berkonsepkan seni bina Islam.

Usaha Banda Aceh menjadikan destinasi mereka ke arah destinasi pelancongan Islam selepas tsunami dan Jepun salah sebuah negara yang terkenal dengan negara mesra Islam juga sangat sesuai untuk dijadikan contoh oleh destinasi-destinasi pelancongan yang lain.

Untuk menjadikan sesebuah destinasi menjadi sebuah destinasi idaman dan tumpuan pelancong Islam, pihak berwajib sesebuah destinasi pelancongan hendaklah memahami keperluan dan kehendak pelancong Islam dan menyesuaikannya dengan keadaan dan kesesuaian destinasi, dalam masa yang sama meningkatkan kualiti perkhidmatan untuk memenuhi keperluan tersebut.

Dalam konteks pelancongan Islam, antara aspek yang paling utama untuk dititikberatkan ketika melancong adalah makanan halal, penginapan mesra Islam dan aktiviti yang tidak melanggar syarak.

Keperluan utama bagi pelancong Islam adalah makanan yang halal. Usaha untuk mendapatkan makanan yang halal merupakan salah satu perkara wajib yang dituntut dalam Islam dan perlu dilakukan oleh setiap Muslim tidak kira di mana jua mereka berada.

Islam menggesa umatnya untuk mendapatkan makanan halal dan baik selari dengan firman Allah S.W.T yang bermaksud: “Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal dan baik, dan janganlah kamu mengikuti jejak langkah syaitan. Sungguh, syaitan itu musuh yang nyata bagimu” (al-Baqarah, ayat 168).

Gesaan mengenai makanan halal ini juga ada disebut di dalam surah al-Maidah, ayat 88 yang bermaksud: “Dan makanlah dari apa yang telah diberikan Allah kepadamu sebagai rezeki yang halal dan baik, dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu beriman kepadaNya”.

Penginapan yang mesra Islam bukanlah bermaksud wajib ada musolla atau masjid di dalam kawasan penginapan, ia memadai dengan adanya tanda arah kiblat dan paip air untuk berwuduk dan beristinjak. Manakala kolam renang yang berasingan dan bilik persalinan tertutup serta tidak menjalankan aktiviti yang melanggar syarak seperti judi dan arak juga perlu diambil perhatian dalam memenuhi kehendak dan keperluan Islam.

Diharapkan, dengan berkembangnya pelancongan Islam bukan sahaja dapat menggalakkan umat Islam untuk bermusafir dan melihat kebesaran pencipta, secara tidak langsung dapat menyebarkan kecantikan dan keindahan agama Islam secara global. – HARAKAHDAILY 11/10/2018

Penulis ialah Mahasiswa Sarjana Bahasa Arab Komunikasi, Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia.

UMUM sudah mengetahi bahawa tiga bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis yang berlangsung pada 4 Ogos ini.

Mereka terdiri daripada Datuk Lokman Noor Adam, (BN) dan calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni (PKR) dan K Murthy (Bebas).

PRK Sungai Kandis diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PKR, Mat Shuhaimi Shafiei yang meninggal dunia akibat kanser limfoma pada 2 Julai lalu.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, Mat Shuhaimi mendapat 23,998 undi, BN, Datuk Kamaruzzaman Johari (11,518 undi); calon PAS, Mohd Yusof Abdullah (7,573) dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin (76).

Dalam pada itu, Setiausaha Agung PAS, Dato’ Takiyuddin Hassan memaklumkan parti itu tidak bertanding dalam PRK Sungai Kandis.

Ini kerana PAS ingin mengkaji terlebih dahulu Hasil Dapatan Jawatankuasa Post-Mortem PRU14 PAS Pusat yang sedang disiapkan ekoran tahap keputusan dalam PRU yang lalu, khususnya di Negeri Selangor.

Menurutnya, PAS tidak menurunkan jenteranya dalam PRK Sungai Kandis tetapi seluruh jentera PAS akan terus bergerak untuk mengukuhkan parti pasca PRU14 bagi persiapan menghadapi PRU15.

Beliau juga menyatakan bahawa ahli-ahli PAS di Sungai Kandis diarahkan membuat pilihan berpandukan pertimbangan yang wajar demi kepentingan Islam/Melayu serta masa depan negara dengan mengambil kira sikap PAS terhadap kerajaan baru PH adalah kekal sebagaimana sebelum PRU14 lalu.

“PAS juga berpandangan suatu amalan demokrasi yang baik (good democratic practice) memerlukan proses semak dan imbang (check and balance) dalam pentadbiran sesebuah kerajaan, termasuklah Kerajaan Selangor.

“Dengan kata lain, peranan pembangkang adalah amat penting,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Berdasarkan kenyataan itu, jelas PAS menekankan bahawa pembangkang dalam konteks Kerajaan Negeri Selangor adalah penting dalam proses semak dan imbang.

Pembangkang di Selangor adalah selain daripada parti dalam gabungan Pakatan Harapan iaitu BN dan PAS yang mempunyai wakilnya dalam Dewan Negeri yang menang pada PRU14 lalu.

Dalam PRK Sungai Kandis, calon daripada pembangkang adalah BN walaupun calon Bebas turut bertanding.

Kalau melihat kepada tulisan Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Nasridn Hassan menerusi laman Facebooknya jelas bahawa PAS tidak menghantar calon kerana telah memutuskan awalnya untuk memastikan PRK Sg Kandis menyaksikan 1 lawan 1 supaya undi pembangkang tidak pecah dan PH mudah ditewaskan.

Beliau menegaskan bahawa PH mesti dikalahkan dalam PRK Sg Kandis supaya menjadi satu isyarat kepada kerajaan PH bahawa rakyat tidak mahu terus dipermain dengan kegagalan PH menunaikan janji pilihan raya seperti menghapuskan tol, menurunkan harga minyak, menghapuskan hutang peneroka Felda dan banyak lagi.

Pada peranggan akhir tulisannta itu, beliau menyatakan beraksi di pentas demokrasi dan menghormati hak memilih, maka pengundi diseru supaya menolak PH dalam PRK Sg Kandis.

“Anda mempunyai 1001 sebab untuk menewaskan PH dalam PRK Sg Kandis,” tulisnya.

Daripada kenyataan itu, ahli-ahli dan para penyokong PAS sudah mendapat isyarat yang terlalu terang untuk mengundi calon yang bertanding pada PRK Sungai Kandis pada 4 Ogos nanti.

ABU AIMAN,
Sungai Buloh - HARAKAHDAILY 22/7/2018

 

APA isunya?

Isunya ialah kerajaan tidak patuh atau melanggar atau mengabaikan peraturan Dewan yang menyatakan pencalonan Speaker hendaklah dilakukan 14 hari sebelum Parlimen bersidang, dengan menamakan Dato Ariff yang baru disahkan pencalonannya semalam sebagai calon Speaker.

Jadi adakah kita membantah pemilihan Speaker?  

Kita tidak bantah pelantikan Dato Ariff, cuma yang kita bantah ialah tindakan kerajaan yang tidak ikut peraturan Dewan.

Mereka kata ada bukti bersurat kerajaan dah hantar pencalonan 2hb Julai, bagaimana?  

Jadi jika benar demikian, mengapa permintaan MP Kota Bharu untuk Point of Order, meminta penjelasan Setiausaha Dewan (yang menjalankan kerja pentadbiran Dewan) tidak dilayan dan penjelasan tidak diberi sedangkan jika benar kerajaan ikut peraturan Dewan, mudah sahaja untuk membuktikannya. Betul? Surat tersebut hanya disebarkan selepas kejadian walkout. Adakah surat itu baru taip tadi dan diletakkan tarikh backdated?

Jadi apa tujuan walkout ini? 

Sebagai satu penzahiran bantahan oleh PAS (dan mungkin BN) betapa sikap kerajaan yang melanggar peraturan Dewan (dan gagal membuktikan sebaliknya) adalah tidak boleh ditoleransikan sama sekali. Baru hari pertama dah menipu?

PAS kata mereka membantah ada asas. Apa asasnya?  

Asasnya ialah laporan-laporan media utama negara berkenaan kecelaruan berhubung siapakah calon sebenar Speaker Dewan Rakyat bermula 7 Julai hinggalah semalam.

PAS percayakan laporan media? Viable ke?

Habis itu, kita nak berpandukan apa lagi? Bukannya kita ambil dari blog picisan. Plus, sepanjang laporan-laporan itu keluar, tiada satu pun kenyataan mana-mana pihak menafikan laporan-laporan tersebut. Maka kita yakin, laporan media itu betul.

Bila dah walkout, lepas itu masuk balik angkat sumpah depan Speaker yang dibantah itu, flip-flop ke? 

Ini bukan flip-flop. kita walkout membantah pelanggaran peraturan Dewan oleh kerajaan, namun jika kerajaan terus juga melantik Speaker, apa kita boleh buat? Kita juga punya kerja selaku MP untuk dilaksanakan. Maka mahu tidak mahu, kena juga angkat sumpah selaku Ahli Dewan Rakyat.

Perlu dijelaskan di sini, PAS tidak menentang pencalonan dan pelantikan Dato Ariff. PAS cuma membantah pelanggaran peraturan Dewan oleh kerajaan.

Dulu PAS kata keluar Dewan itu tak beradab, sekarang PAS pula tiru?

Perlu faham, situasi keluar Dewan yang PAS kata tidak beradab itu dengan peristiwa pagi tadi adalah berlainan. Dulu mereka keluar Dewan semasa Perdana Menteri (PM) membentangkan Bajet, atau belum habis bentang mereka dah keluar. PM tidak langgar peraturan Dewan masa itu, tapi mereka keluar Dewan for the sake of memalukan PM dan for the sake of bantah.

Itu sahaja. Dan itu adalah biadab. Tetapi kali ini, kita protes perlanggaran peraturan Dewan yang jelas oleh kerajaan dan kerajaan gagal membuktikan sebaliknya, bahkan tidak melayan permintaan untuk mendapatkan penjelasan. Maka dalam situasi ini, bukan pembangkang yang biadab, tetapi kerajaan itulah yang biadab.

Kesimpulannya?

Kesimpulannya mudah - pembangkang buat hal sebab kerajaan buat bangang.

 (Diolah dari siaran Facebook Fais Al-Hajari) - HARAKAHDAILY 16/7/2018

 

POLITIK pada pilihan raya ke-14 telah mencetuskan Tsunami Rakyat yang dapat dilihat di seluruh tanah air setelah negara ini dikuasai oleh Perikatan - Barisan Nasional selama 6 dekad. Kebanyakkan negeri-negeri di pesisiran Pantai Barat jatuh ke Pakatan Harapan (PH) yang menggabungkan pelbagai ideologi bagi menumbangkan pengaruh Barisan Nasional yang telah lama bertapak di bumi Malaysia ini. Keadaan di Kelantan dan Terengganu pula menunjukkan PAS mampu mengekalkan penguasaan sejak memenangi pilihan raya ke-2 pada tahun 1964. Hal ini menunjukkan bahawa Malaysia masih subur dengan amalan demokrasi dalam Pilihan Raya Umum yang dijalankan sejak 1959.

Prof Dr Yusof al-Qardhawi berpendapat bahawa demokrasi bukanlah sistem yang terbaik tetapi tidak pula bermakna demokrasi tidak boleh dimanfaatkan bagi meninggikan nama Allah dan Syariat Islam. Beliau sederhana menegaskan bahawa sehingga kita menemui satu sistem politik yang lebih baik daripada demokrasi, maka hendaklah kita manfaatkan demokrasi. Islam menghargai akal fikiran manusia yang dikurniakan oleh Allah dan juga menghormati hak bersuara oleh rakyat. Tetapi Islam tidak meletakkan akal fikiran manusia sebagai suatu perkara tertinggi sehingga mengabaikan al-Quran dan as-Sunnah yang telah diwasiatkan oleh baginda Nabi Muhammad S.A.W.

Hampir daripada setengah kerusi Parlimen yang pernah dimenangi oleh PAS pada PRU13 mampu dikekalkan penguasaan oleh PAS iaitu Kubang Kerian, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Rantau Panjang, Kuala Terengganu, Pasir Mas, Tumpat, Marang, Dungun, Kuala Krai, Pasir Puteh, Kuala Nerus dan Bachok. Manakala beberapa kerusi Parlimen yang berpotensi dimenangi oleh PAS sejak PRU13 turut dimenangi pada PRU14 iaitu Jerai, Pendang, Sik, Setiu dan Kemaman.

Jumlah kerusi Dun dalam PRU14 meningkat daripada 85 kepada 90 jika dibandingkan dengan PRU13 yang menjadikan pencapaian kedua terbaik sepanjang sejarah PAS terlibat dalam Pilihan Raya Umum selepas PRU10 yang ketika itu PAS menggagaskan Barisan Alternatif bagi menyaingi Barisan Nasional ketika itu. PRU10 menyaksikan pemecatan Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang menjadikan pengundi Melayu meletakkan undi mereka kepada Barisan Alternatif. Pada waktu tersebut menjadikan Negeri Terengganu dapat dikuasai kembali setelah berada di bawah kekuasaan Umno-Perikatan semenjak 1961. Tapi yang menarik dalam PRU14 ialah PAS bersendirian memasuki politik menentang dua buah blok gergasi iaitu Barisan Nasional dan PH. Hal ini menunjukkan PAS mempunyai kekuatan tersendiri untuk menghadapi pilihan raya yang akan datang jika dibandingkan dengan gabungan dua blok gergasi yang lain.

Keadaan pengaruh PAS di Kedah dan Pahang menunjukkan meningkat walaupun bersendirian iaitu masing-masing sebanyak 15 dan 8 kerusi dalam PRU14 jika dibandingkan dalam PRU13 iaitu masing-masing sebanyak 9 dan 2 kerusi. Keadaan di Selangor dan Perak menunjukkan pengaruh PAS berkurangan masing-masing daripada 15 dan 5 kerusi dalam PRU13 kepada 1 dan 3 kerusi dalam PRU14. Keadaan PAS di Sabah dan Sarawak pula menyaksikan PAS semakin melebarkan sayapnya di kawasan tersebut walaupun masih tidak memenangi dalam PRU14 ini. Hal ini mungkin disebabkan ‘parti-parti dari Semenanjung’ masih kurang dapat sambutan di Bumi Kenyalang dan Negeri Bawah Bayu serta dakwah Islam di sana masih kurang bagi memahamkan Islam yang diperjuangkan oleh PAS selama ini.

Situasi di kampus juga akan berubah keadaan yang selama ini menyokong kerajaan yang lama iaitu Barisan Nasional kepada PH mahupun Gagasan Sejahtera. Hal ini mungkin akan wujudnya wadah politik baharu di kampus masing-masing dan juga Mahasiswa yang lebih cakna kepada politik semasa dalam pembawaan kepimpinan yang mereka terajui selama ini untuk kepentingan masing-masing. Peranan Mahasiswa dalam kampus begitu besar untuk menentukan keadaan politik pada masa akan datang. Jika dahulu lihat PAS dengan Perikatan bersama-sama menubuhkan Barisan Nasional pada 1970 sehingga berjaya menyuarakan pandangan Islam dalam negara seperti penghapusan iklan judi dan iklan arak dalam media massa, penghapusan arak dan majlis tari-menari dalam majlis-majlis kerajaan serta kewujudan azan untuk tiap-tiap waktu sembahyang di dalam radio mahupun televisyen.

Perkara yang menariknya ialah pengaruh Islam masuk di Kementerian-kementerian, ketenteraan dan universiti-universiti yang menyebabkan ramai orang mula berjinak mengenali Islam dengan lebih dekat. Hasil PAS berdominasikan Islam sewaktu menganggotai kerajaan suatu ketika dahulu menyebabkan di mana suara-suara Islam mula mendesak supaya melaksanakan Islam dalam diri kerajaan. Mereka yang muda di masa itu di kampus kini menjadi Ketua Jabatan. Mereka yang muda di masa itu sekarang menjadi Ketua Hakim. Mereka yang muda di masa itu menjadi Peguam Negara sekarang. Mereka yang muda di masa itu kini sudah menjadi Pegawai-pegawai Tertinggi tentera dan polis. Hal ini menunjukkan generasi Y sekarang mempunyai peranan yang besar di dalam melebarkan Islam walaupun sekarang ini dilihat tiada berupaya merubah struktur kepimpinan di peringkat nasional.

MUHAMMAD ZAINOL
Mahasiswa - HARAKAHDAILY 3/6/2018

MAK ayah saya dah lama ahli Umno. Ketua Cawangan yang aktif walaupun usia sudah mencecah 75 tahun. Semenjak Umno tumbang di Johor pada PRU kali ini, buat pertama kali mereka ucapkan tahniah kepada PAS, kepada saya pagi tadi.

Pelik juga saya kerana mereka akhirnya lebih terbuka untuk menerima PAS di dalam keluarga kami dari kebiasaannya. Saya yakin ramai ahli Umno sedang mendekati PAS untuk mencari wadah baru yang lebih diyakini untuk melindungi kepentingan masyarakat Melayu Islam. Saya boleh rasakan buat pertama kalinya mereka lebih mahu mendekati PAS.

Oleh kerana itu, saya ingin mengajak seluruh ahli dan pemimpin PAS dengan tangan terbuka untuk memujuk mereka dengan rasa kasih sayang agar dapat menerima PAS sebagai wadah baru perjuangan mereka.

Saya melihat adanya rahmat Allah di sebalik apa yang berlaku. Sama ada kepada mereka sebagai ahli Umno, dan juga kepada kita yang sudah sedia ada bersama PAS.

Semoga kedua-dua ibu bapa saya dapat bersama-sama saya di dalam PAS sehingga Allah panggil kami sekeluarga untuk kembali kepada-Nya.

Matikanlah kami dalam Islam, jangan matikan kami di dalam kehinaan bersama-sama mereka yang cuba melemahkan cahaya Islam.

Amin Amin Ya Robbal A'lamin

HUZIR SULAIMAN 
25 Syaaban 1439H / 10 Mei 2018 - HARAKAHDAILY 10/5/2018

BEBERAPA hari lalu tersebar kenyataan Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang memberi komentar kepada isu Ust Nik Omar.

Antara kenayataan Tuan Presiden

"Al-Quran mengisahkan anak Nabi Nuh A.S yang memperlekehkan bahtera ayahnya dan lebih yakin kepada bukit yang dapat dilihat gagah boleh menyelamatkannya daripada taufan terbesar, maka bahtera ayahnya ditinggalkan".

Kenyataan Tuan Presiden ini merupakan kenyataan yang paling banyak dikritik oleh ramai individu dari pelbagai latar belakang. Hujah utama mereka dalam mengkritik adalah kerana Tuan Presiden telah membandingkan Ust Nik Omar yang masih Muslim, dengan anak Nabi Nuh A.S yang telah kafir.

Lalu dengan tersebarnya kritikan ini, kenyataan-kenyataan lain daripada Tuan Presiden melalui post beliau yang sama telah dipejamkan. Antara kenyataan Tuan Presiden yang lain adalah:

●     Istiqamah dengan perjuangan PAS, kata Tuan Presiden :

"Sepatutnya anak-anak pemimpin PAS tidak bersama bahtera Pakatan Harapan (PH) yang menjadi nakhodanya Tun Mahathir dan pembantunya yang menebuk bahtera Barisan Nasional (BN) sehingga menjadi bocor dimasuki air dan juga sangat membahayakannya"

●     Kecelaruan bahtera PH, kata Tuan Presiden :

"Apa yang menarik bahtera PH mengumpulkan kumpulan DAP yang anti-Islam secara terbuka. Pemimpin utamanya pula pemikir pemutar alam yang dilihat bijaksana tanpa bijaksini, lebih memenangkan akal terhadap nas al-Quran dan tidak yakin kepada Kitab-kitab Hadis seperti Sahih Bukhari, Muslim dan lain-lain, serta tidak percaya kepada para Ulama dalam perkara politik".

Terdapat juga beberapa nukilan lain yang di bawah point yang sama, seperti PH turut bersama kumpulan Islam Liberal dan sebagainya

Jawapan perbandingan Ust Nik Omar 

●     Kritikan yang dilontarkan kepada kenyataan Tuan Presiden adalah membandingkan seorang yang Muslim dengan anak Nabi Nuh A.S yang kufur. Justeru kata mereka, perbandingan ini adalah salah dan tidak tepat.

●     Sedangkan jika diamati daripada kenyataan Tuan Presiden, beliau tidak menyebut langsung kesamaan antara dua individu yang dibandingkan adalah kesyirikan dan kekufuran. Bahkan apa yang difahami, kesamaan antara mereka adalah ketidak bersamaan anak dengan bahtera bapa.

●     Mungkin pengkritik menggunakan Method Balaghah Bahasa Arab dalam mengkritik kenyataan tersebut. Lalu disimpulkan bahawa titik persamaan antara mereka adalah kekufuran.

●     Dalam perbahasan Balaghah, melalui topik Tasybih (perbandingan atau perumpamaan), terdapat beberapa rukun yang digariskan oleh para Ulama sebelum melakukan perbandingan, seperti berikut :

i-     Musyabbah (Perkara yang ingin dibandingkan)
ii-     Musyabbah Bih (Dengan apa ia dibandingkan)
iii-     Adat Tasybih (Alat perbandingan)
iv-     Waj al-Syibh (Titik persamaan)

Saya tidak berhasrat untuk mengulas kesemua rukun ini secara terperinci, cukup sekadar mengukurnya melalui tulisan Tuan Presiden.

●     Melalui tulisan Tuan Presiden:

i-     Musyabbah dalam tulisan beliau adalah Ust Nik Omar

ii-     Musyabbah Bih adalah anak Nabi Nuh A.S

iii-     Tidak dinyatakan Adat Tasybih secara jelas, mungkin disebabkan penggunaan Bahasa Melayu yang tidaklah terperinci seperti Bahasa Arab. Pun begitu, menghilangkan Adat Tasybih adalah tidak mengapa, kerana dua rukun yang boleh dibuang dalam perbandingan adalah Adat Tasybih dan Wajh al-Syibh, dan konsep ini dipanggil al-Tasybih al-Baligh. Manakala rukun asasnya yang perlu ada adalah Musyabbah dan Musyabbah Bih.

iv-     Wajh al-Syibh dalam kenyataan Tuan Presiden adalah ketidak bersamaan anak dalam bahtera bapa. Ini dapat difahami melalui kenyataan beliau:

"Al-Quran mengisahkan anak Nabi Nuh A.S yang memperlekehkan bahtera ayahnya dan lebih yakin kepada bukit yang dapat dilihat gagah boleh menyelamatkannya daripada taufan terbesar, maka bahtera ayahnya ditinggalkan".

Bahkan hakikat ini yang terjadi, apabila Ust Nik Omar meninggalkan wadah perjuangan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Rahimahullah dan menuju ke wadah perjuangan yang lain, seperti mana anak Nabi Nuh A.S meninggalkan bahtera bapanya menuju ke tempat lain yang beliau yakin. Ini point utama yang ingin digariskan oleh Tuan Presiden, bukannya isu kekufuran dan kesyirikan.

●     Tidak disebutkan langsung persamaan antara kedua mereka adalah kekufuran dan kesyirikan. Bahkan pemahaman tersebut merupakan kesimpulan cepat yang tidak dinyatakan oleh penulis.

●     Saya sendiri tidaklah menyalahkan orang awam dalam memahami isu ini, tetapi apabila melihat para Asatizah yang mahir dalam ilmu, serta pelajar Syariah yang semestinya mendalami ilmu Bahasa Arab dengan tekun, namun mereka tersalah memahami isu ini, sehingga memejamkan mata terhadap point-point lain dalam kenyataan yang sama. Maka disebabkan perkara itu saya merasakan perlu untuk dijelaskan isu ini melalui post ini.

●     Segala yang baik daripada Allah S.W.T, dan salah silap daripada diri saya sendiri.

Wallahu'alam

(Petikan dari FB Abdul Muhaimin)

SIAPA ahli PKR yang tidak kenal dengan Tian Chua? Nama yang sinonim dengan perjuangan Reformasi. Setiap demonstrasi dia hadir mewakili pimpinan PKR yang lain. Tidak seperti orang Cina yang lain. Beliau sentiasa di hadapan, banyak kali dipukul, diterajang, dibantai hingga koyak bajunya sebelum digari. Lori Black Maria Polis kenderaan rasminya, penjara rumah keduanya.

Beliau pernah dipenjara di bawah Akta ISA bersama Ezam dan lain-lain. Kesetiannya pada PKR tidak boleh dipertikaikan. Semua orang Melayu, Cina dan India dalam PKR senang dan percaya dengan Tian Chua kerana dia sangat sederhana dan boleh bercampur dan bersama dengan rakyat marhaen.

Satu-satunya orang Cina yang dilantik menjadi Naib Presiden PKR sejak 2004. Beliau antara orang terawal membantu Wan Azizah menubuhkan PKR bersama Azmin dan Ezam. Hampir separuh hidupnya bersama PKR.

Namun kemunculan geng Ponorogo, diketuai Rafizi Ramli yang melabelkan Tian Chua sebagai geng Kartel di bawah Azmin telah menyebabkan pergolakan dalaman yang hebat. Geng Ponorogo mahu merampas kerusi Parlimen Batu untuk menghalang Tian Chua bertanding di kerusi tradisinya itu.

Siapa Rafizi Ponorogo ini? Rafizi (selepas ini saya sebut Ponorogo sahaja) adalah bekas pelajar MCKK dan pernah menjadi Pengurus Kanan di beberapa anak syarikat Petronas. Ketika itu Mahathir masih Pengerusi Petronas.

Dan agak pelik kerana tiba-tiba Ponorogo berhenti dari Petronas pada 31 Julai 2009 sebelum menjadi Pengurus Besar Pharmaniaga pada 10 Ogos 2009. 2 hari sebelum mula bekerja di Pharmaniaga, Ponorogo kononnya bertemu secara "tidak dirancang" dengan Anwar di Kemaman pada 8 Ogos 2009 dan menjadi Pengerusi ceramah Anwar pada malam tersebut.

Kemudian selepas beberapa bulan bekerja dengan Pharmaniaga, Ponorogo tiba-tiba dilantik sebagai CEO di pejabat Penasihat Ekonomi Selangor sekali gus aktif bersama PKR. Kononnya Anwar menemuinya dua kali untuk memujuknya sertai PKR. Penasihat Ekonomi Selangor ketika itu adalah Anwar. Inilah fasa permulaan Ponorogo menyerap masuk dalam PKR.

Ponorogo adalah generasi junior Anwar di MCKK dan ini mempercepatkan keakraban mereka. Di awal penglibatannya, Ponorogo menarik perhatian Anwar dan rakyat keseluruhannya dengan pendedahan skandal NFC (projek ladang lembu suami Sharizat) dan beberapa isu lain. Dari situ Ponorogo menambat perhatian ahli PKR untuk dicalonkan sebagai ahli Parlimen Pandan pada 2013 dan menang.

Hingga ke hari ini semua orang hairan macam mana dia boleh dapat maklumat tersebut dan menyebarkannya. Dan semua yang dia bongkar adalah kroni Najib bukan kroni Mahathir.

Selepas berjaya menambat keyakinan penyokong PKR, beliau mengatur fasa kedua dengan Langkah Kajang untuk menyingkir Khalid Ibrahim yang setia dengan Anwar dan menaikkan Wan Azizah sebagai MB untuk dijadikan bargain cip bagi menghalang Anwar dipenjarakan kerana kes liwat. Namun misinya gagal kerana Sultan memilih Azmin. Ponorogo ajak Pakatan menyalahkan PAS kerana membantah penyingkiran secara paksa Khalid Ibrahim dan kemudian calonkan Azmin sebagai alternatif kepada Wan Azizah. Bermula dari situ Ponorogo memulakan fasa ketiga beliau untuk membuang PAS dari Pakatan.

Mengunakan rakan tali barut dalam PAS seperti Khalid Samad, Ponorogo berjaya memecah belahkan PAS dengan menuduh Presiden PAS ingin bergabung dengan Umno. Ponorogo akhirnya berjaya memecah PAS dari dalam dan membuang PAS dari Pakatan.

Walaupun Langkah Kajang dan hasrat melantik Wan Azizah sebagai Menteri Besar gagal, namun cita-cita Ponorogo untuk porak-perandakan PKR baru bermula. Ketiadaan Anwar dalam PKR kerana dipenjara menyukarkan aktiviti Ponorogo kerana Kartel Azmin sangat berkuasa walaupun beliau berjaya menjadi Naib Presiden. Oleh itu Ponorogo menggerakkan fasa ke-4 dengan mewujudkan Invoke.

Semua orang tahu, Ponorogo tidak layak bertanding untuk PRU14 kerana kes BAFIA - NFC dan beliau telah bersedia dengan mewujudkan Invoke lebih awal. Invoke satu badan NGO yang wujud tanpa restu PKR, ianya satu badan haram dalam PKR.

Ponorogo membina tenteranya melalui Invoke. Daripada bersendirian ketika mula-mula dibawa masuk oleh Anwar, kini Ponorogo mempunyai tentera yang ramai. Dan dengan Invoke Ponorogo berjaya memperdayakan Wan Azizah dengan menunjukkan kekuatan Invoke sebagai alternatif kepada Kartel Azmin.

Ponorogo mengambil peluang mendapatkan sokongan Wan Azizah dan Nurul Izzah untuk mengukuhkan kedudukannya dalam PKR. Ponorogo menyerang Kartel Azmin dengan memainkan persepsi bahawa Azmin berkomplot dengan PAS dan Umno merampas kerusi MB dari Azizah.

Aktiviti Invoke sangat fokus untuk menarik orang muda dalam PKR untuk bersama Ponorogo. Ponorogo juga berjaya menarik pemimpin PAN dan DAP untuk bersama Invoke dengan menawarkan tajaan bagi calon-calon seperti Khalid, Mahfuz, Mat Sabu dan lain-lain melalui projek Bina Semula Negara sempena PRU14.

Lathefa Koya yang juga ahli Majlis Tertinggi PKR mengesahkan yang Ponorogo ini tidak pernah lagi hadir Mesyuarat PKR selepas mewujudkan Invoke.

Kebangkitan fasa 5 geng Ponorogo ini disaksikan dalam proses penamaan calon-calon PKR bagi PRU14. Di mana selepas mereka berjaya bersekutu dengan Wan Azizah dengan mengambarkan Kartel Azmin akan belot selepas PRU14, Ops cantas dimulakan. Kartel Azmin bakal dihapuskan dari senarai kerusi selamat PKR dan digantikan dengan orang-orang Ponorogo dari Invoke. Tian Chua adalah salah seorang sasaran mereka selain Azmin, Zuraida, Lathefa dan ramai lagi. Sasaran mereka jelas, mereka akan cadang pindahkan calon Kartel Azmin di kawasan luar Lembah Klang yang kurang selamat atau calon-calon ini tidak dilantik terus. Geng Ponorogo menamakan calon mereka sebagai pengganti.

Selain menubuhkan Invoke sebagai tentera peribadi, Ponorogo juga melahirkan Invoke sebagai persiapan sekiranya strategi fasa ke-5 ini gagal atau jika PKR hancur dan berpecah selepas PRU14. Sekurang-kurangnya dengan Invoke beliau masih ada tempat untuk meneruskan aktiviti politiknya dengan pihak lain. Perpecahan dalam PKR ini memang dirancang dan bukannya secara kebetulan.

Ponorogo adalah Giant Assassin dalam PKR dan Pakatan dalam senyap. Beliau telah "bunuh" Khalid Ibrahim, biarkan Anwar dipenjarakan, buang PAS dari Pakatan, pecahkan PAS, tundukkan Otai Reformasi kepada Mahathir dan kini sedang menghapuskan Kartel Azmin.

Bila kita patah balik melihat sejarah Ponorogo ini bermula dalam PKR. Ianya adalah sejarah misteri. Beliau menjual nama rakannya Adlan Benar Omar atau Ben yang meninggalkan dunia pada 2008 sebagai inspirasi untuknya sertai PKR.

Walaupun beliau berkata menyokong PKR sejak di Universiti, namun beliau lewat bersama PKR. Iaitu selepas PKR sudah berkuasa dan BN kalah teruk di Selangor pada 2008. Tidak seperti Tian Chua dan Azmin, mereka bermula ketika PKR tidak punya apa-apa. Sedangkan Ponorogo hanya bertemu Anwar dua tiga kali sudah dilantik jadi CEO, kemudian jadi MP PKR dan jadi Naib Presiden PKR. Semuanya kurang dari 5 tahun.

Ponorogo disyaki spy Mahathir kerana beliau bekerja di Petronas ketika Mahathir Pengerusinya. Beliau masuk terlebih dahulu dalam PKR untuk hancurkan imej Anwar dengan idea Langkah kajang. Kononnya Anwar tidak akan dipenjara jika berjaya gadai Selangor pada BN bila Anwar atau Azizah jadi MB.

Dokumen Langkah Kajang memang sengaja dibocor supaya PAS bergaduh dengan Anwar. PAS mencalonkan Azmin dan Anwar ke penjara. Kemudian Pakatan pecah dengan PAS juga berpecah. Kini PKR pula dipecahkannya selepas mengangkat Mahathir jadi calon PM walaupun Kartel Azmin menolak.

Ponorogo sebenarnya dikatakan sudah lama bekerja untuk Mahathir. Misi Mahathir sebenarnya adalah menghapuskan semua musuh Umno-BN dari dalam tulang rusuk musuhnya sendiri. Sebab itu dia hantar Ponorogo dahulu dan kemudian selepas fasa kedua berjaya memisahkan PAS dari Pakatan, barulah Mahathir keluar Umno tubuh PPBM tapi tidak bersama PKR, manakala Rafizi tubuh Invoke juga di luar PKR.

Mahathir jika masuk PKR tidak akan jadi Presiden sebab Wan Azizah ada, nak jadi Ketua Umum pun tidak boleh sebab Anwar masih hidup walaupun dipenjara. Lagipun PKR ditubuhkan kerana Anwar dipecat oleh Mahathir.

Oleh itu Mahathir perlukan satu jawatan besar untuk memposisikan dirinya lebih tinggi atau sebaris Presiden parti-parti komponen Pakatan. Jadi menubuhkan PPBM dan jadi Penasihat adalah laluan paling mudah. Walaupun PPBM adalah parti yang sangat rapuh, tapi cukup untuk Mahathir berpijak untuk merebut jawatan Pengerusi PH dan calon PM.

PPBM sengaja dibiarkan digantung oleh ROS atas sebab strategi. Pertama, ingin tarik simpati rakyat pada Mahathir yang kononnya dibuli Najib. Kedua, sebagai alasan untuk menggunakan bendera PKR tanpa perlu jadi ahli PKR. Ini sudah dirancang awal sebab majoriti penyokong PH lebih percaya PKR dari Mahathir. Ini adalah taktik untuk kelirukan penyokong PKR dan PH. Sekali gus menukar objektif PKR heret Mahathir dan Najib ke mahkamah kepada heret Najib sahaja.

Mahathir tawan PKR dengan cara ini dan DAP serta PAN jadi bodoh, mengikut di belakang tanpa soal jawab. Memang Mahathir tak suka Najib, tapi dia lebih risau Anwar dan Pakatan yang berjaya tewaskan undi popular kepada BN pada 2013.

Jika dia tak masuk sekarang dan PH menang PRU14, dia juga akan dibicarakan. Sekarang, sama ada PH atau BN menang, dia akan selamat kerana BN belum cukup berani heret beliau ke mahkamah lantaran orang-orang BN ramai yang terlibat sama dengan penyelewengan Mahathir.

Ini cara paling mudah untuk beliau tewaskan Pakatan dengan strategi Trojan Horse. Selepas hantar Rafizi, Mahathir pula masuk untuk total disaster ke atas musuh-musuh politiknya.

Perasan tak Mahathir tidak pernah serang BN secara keterlaluan sepanjang bersama Pakatan, beliau hanya serang Najib. Sama ada Pakatan menang atau BN menang, Mahathir boleh balik kepada Umno BN pada bila-bila masa. Ketika itu rakyat sudah hilang kepercayaan kepada semua pakatan pembangkang yang selama ini menjadi saingan kuat BN.

Semua orang PH kata ini semua adalah idea gila. Mustahil Mahathir balik ke Umno. Tengok Anwar kata mereka, dari dulu hingga kini masih dengan pembangkang.

Hei! Jangan lupa, sepanjang Anwar dalam Pakatan, masanya banyak dihabiskan di penjara. Anwar lawan Mahathir, Anwar masuk penjara. Mahathir lawan Najib, Anwar juga kena penjara. Banyak projek politik Anwar terbengkalai kerana asyik dipenjarakan.

Jika dulu Pakatan kata mustahil Mahathir bersama Anwar dan DAP, kini yang mustahil itu sudah tidak mustahil. Mahathir juga sudah beberapa kali keluar masuk Umno.

Dia lawan Tunku Abd Rahman dan keluar Umno, kemudian masuk balik. Dia lawan Pak Lah, Keluar Umno kemudian masuk balik. Kini lawan Najib, keluar Umno, tunggulah dia masuk balik.

Jika Najib setuju kembalikan projek kroni beliau atau Najib berjaya dijatuhkan, Mahathir akan kembali memeluk Umno-BN. Dari Umno dia datang, kepada Umno dia akan kembali.

Ponorogo adalah buah catur Mahathir. Azmin dan Tian Chua adalah penghalang mereka dalam PKR. DAP dan PAN bersedialah. Satu persatu musuh Mahathir dalam Pakatan akan dimusnahkan.

Saya kesian tengok rakan-rakan lama dan Reformis dalam PKR sekarang. Suara mereka semakin terpinggir. Wan Azizah sebagai Presiden sangat lemah. Jika orang seperti Azmin dan Tian Chua tiada, sudah lama PKR bungkus. Wan Azizah hanya fokus untuk membebaskan Anwar. Manakala urusan politik PKR dibiarkan bergoncang. Wan Azizah sanggup gadai apa sahaja termasuk partinya untuk bebaskan Anwar.

Diharapkan rakan-rakan PKR yang benar-benar berjuang untuk rakyat menyokong PAS selepas ini. Jika PKR menang di Selangor, krisis pelantikan Menteri Besar baru akan lebih buruk keadaannya berbanding sebelum ini. Ini tidak akan menguntungkan rakyat kerana pemimpin PKR bergaduh sesama sendiri.

HERMAN SAMSUDEEN 
Bangsar South
23 April 2018 - HARAKAHDAILY 24/4/2018

SEMALAM saya membaca kenyataan Anwar Ibrahim bertajuk "Gabungan Mahathir-Anwar: Kenapa Umno takut? Ya! saya bersetuju, Umno memang takut gabungan ini kerana mereka berdua adalah bekas pemimpin utama Umno suatu ketika dahulu yang mengetahui begitu banyak rahsia Umno.

PAS bersyukur kerana mereka kini bersama pakatan pembangkang. Kerana adanya mereka berdua di pihak pembangkang, rakyat banyak tahu kezaliman yang Umno buat, termasuk apa yang mereka sendiri buat ketika bersama Umno.

Anwar ditendang keluar dari Umno oleh Mahathir. Dan selepas itu rakyat tahu banyak perkara tentang kezaliman Mahathir. Hingga Anwar berjanji jika beliau jadi PM, beliau akan heret Mahathir ke mahkamah atas pelbagai isu salah guna kuasa, Kronisme dan Nepotisma.

Kita tidak lupa Anwar bongkar bagaimana Mahathir:

●     Melambatkan proses penyiasatan ke atas kroni-kroni BN seperti Eric Chia, Zahara Sulaiman, Khir Toyo, Ling Liong Sik dan lain-lain.

●     Dana-dana awam seperti KWSP, Tabung haji, UEM, BCB, TRI, Dana Harta dan lain-lain digunakan untuk bail out syarikat kroni beliau.

●     Menyalahgunakan Akta-akta draconian seperti ISA, OSA dan Akta Cetak dan Mesin Cetak bagi tujuan kepentingan politik.

●     Menyekat kebebasan badan penguatkuasa seperti Polis, BPR, peguam Negara dan SPR.

●     Mempengaruhi integriti dan kebebasan kehakiman.

●     Menghina dan menyekat Islam seperti pecat Mufti Selangor, tolak Hudud, tarik bantuan sekolah agama rakyat.

●     Menghapuskan hak istimewa Melayu dan Bumiputera serta kuasa Sultan dan YDP Agong melalui pindaan Akta.

Dan ketika Mahathir pula keluar Umno dan bersama pembangkang, sekali lagi kita didedahkan kepada kezaliman dan penyelewengan pemimpin Umno. Kali ini Najib. Dari isu Wanita Pertama yang kuat shopping, Kapal Selam, Altantuya hinggalah kepada Skandal 1MDB.

Inilah sajian mereka kepada rakyat sebaik sahaja mereka berpisah dari Umno-BN. Mereka membuktikan Umno-BN memang penuh korupsi dari satu kepimpinan kepada pimpinan lain. Tukarlah siapa pun, mereka memang koruptor atau bahasa PH, mereka ini kleptokrat.

Hanya PAS satu-satunya parti yang bersih dari sebarang tuduhan rasuah dan penyelewengan. PAS konsisten memerhati dan belajar dari pengalaman bagaimana Anwar khianati PAS dalam Krisis Menteri Besar Selangor dan Langkah kajang.

Anwar cuba memperbodohkan Presiden PAS untuk beliau melakukan kerosakan lebih besar di Selangor. Namun PAS dapat menghidu perancangan beliau untuk menjual Kerajaan Selangor kepada BN sekiranya Azizah yang menjadi Menteri Besar. Dan sebagai balasan Kes Anwar meliwat Saiful Bukhari ditarik balik. PAS terpaksa memilih untuk berbeza pendapat dan mencalonkan Azmin sebagai Menteri Besar walaupun hari ini, Azmin juga khianat pada PAS.

PAS sememangnya tidak terkejut bila Anwar berkata kezaliman yang Mahathir lakukan ke atasnya adalah "luka kecil" walaupun pernah dipukul, dibogelkan, difitnah, dimalukan dan dipenjara oleh Mahathir hingga dianggap setaraf dengan Mandela. Malangnya Mandela sendiri selepas dibebaskan tidak pernah bekerjasama dengan kumpulan Apartheid. Tapi Anwar pula kembali bekerjasama dengan musuhnya, kononnya demi rakyat. Walhal, demi kuasa kerana impian beliau nak jadi Perdana Menteri masih belum tercapai.

PAS sedih kerana Anwar mengkhianati rakyat khususnya kumpulan yang hadir menyokong beliau ketika era kebangkitan Reformasi. Ramai yang ditangkap dan dipenjara oleh Mahathir juga kerana sokong Anwar. Namun Kumpulan Otai Reformasi akhirnya turut menyatakan sokongan kepada Mahathir dan menjadi pengkhianat yang menjilat kembali ludah mereka kepada Mahathir.

Ini menunjukan Anwar dan pengikutnya dalam PKR tidak lebih dari "Political Animal" yang bertindak ikut nafsu dan bukannya akal kerana sanggup menggadai prinsip perjuangan untuk berkuasa.

Jika hari ini mereka boleh maafkan dan sucikan dosa Mahathir begitu sahaja, tidak mustahil jika Najib juga akan mendapat pengampunan yang sama. Sepatutnya PKR memegang prinsip yang tegas untuk terus berjanji bicarakan Mahathir dan Najib secara adil jika mereka menang.

Namun sekarang itu tidak berlaku. Sebab inilah PAS terpaksa menjauhkan diri dari Anwar dan PKR sehinggalah mereka melihat sendiri kerosakan yang mereka lakukan hari ini dengan menamakan Mahathir sebagai calon PM.

PAS tidak takut untuk berhadapan gabungan Anwar-Mahathir kerana sebelum Anwar tubuh PKR, PAS sudah melawan mereka berdua ketika mereka bersama-sama memikul bendera dacing.

Hanya rakyat yang bijak sahaja akan melihat percaturan mereka ini sebagai satu penipuan terbesar dalam politik Malaysia. Dulu ada warna hijau dan merah melawan biru tua. Sekarang tinggal hijau sahaja melawan biru tua (Old BN) dan biru muda (New BN). PAS kekal istiqamah melawan. Allahuakbar.

HERMAN SAMSUDEEN
Mid Valley City
13 April 2018 - HARAKAHDAILY 13/4/2018

SAYA ada menerima mesej pendek daripada kawan saya yang dihantar oleh bos Sinar Harian (SH) Dato’ Dr Hussamuddin Yaacub (DHY) kepada group yang beliau berada bersama. Kata beliau, mesej itu boleh disebarkan, jadi ia bukan mesej rahsia.

Saya tidak mahu menyentuh berkenaan permohonan maaf SH kerana ia dikira sebagai sudah selesai. Saya ingin sentuh ialah di dalam mesej itu antara luahan beliau yang dikira sebagai suatu sangat sukar untuk diterjemahkan ialah menjadi pihak yang neutral.

Antara isi mesejnya ialah bila menjadi neutral, kerana pasti akan ada orang yang tidak berpuas hati. Jika tersalah siar berita negatif, akan dikutuk, walaupun sebelum ini penuh dengan berita baik.

Beliau juga turut menyelar sebahagian manusia yang merasakan sebagai golongan suci, seperti memegang neraca untuk menghantar orang ke neraka. Difahami juga beliau kesal dengan caci maki pembaca yang menggambarkan hati budi mereka sendiri. Begitulah gambaran kesulitan yang beliau hadapi.

Sebagai seorang insan yang mempunyai hati dan perasaan simpati, pastinya kita terasa akan kedukaan yang sedang melanda DHY. Akan tetapi semua itu masih tidak dapat dibandingkan dengan fitnah yang dihadapi oleh Presiden PAS.

DHY dikutuk kerana kesalahan benar-benar dibuat yang fatal, iaitu SH telah menyiarkan satu fitnah yang menjuruskan persepsi jahat oleh anak buah beliau dengan mensasarkan Presiden PAS.

Manakala Presiden PAS adalah mangsanya hanya kerana beliau membawa Islam. Fitnah sudah berdekad lamanya juga berlaku ke atas beliau sebelum ini. Kalau boleh saya senaraikan beberapa.

Apa rasa hati kita jika dituduh sebagai seorang yang mengajar ajaran sesat? Apa tindakan kita jika difitnah mandi bogel di dalam kolah tempat wuduk di Masjid Rusila kerana mahu menyihir penyokongnya?

Cekalkah hati kita jika kita dituduh sebagai penyebar amanat songsang yang memecah belahkan masyarakat, kafir mengkafir, sehingga dikatakan penyokongnya sanggup mati.

Manakala amanat itu ditimbulkan setiap lima tahun bagi kempen PRU? Mungkin DHY masih ingat sehinggakan diterbitkan sebuah drama berjudul ‘Guru Yahya’ ketika itu, bagi menjadikan fitnah itu lebih berkesan.

Tidak terhenti setakat itu, beliau difitnah dengan tuduhan memakan duit derma ahli PAS dengan membeli sebuah Pajero.

Apa agaknya reaksi keluarga kita terutama isteri, apabila dicop sebagai MB yang gatal kerana difitnah berkahwin dengan seorang gadis berumur 17 tahun selepas menjadi MB?

Tidak cukup dengan itu, dilagakan pula dengan Mursyidul Am sendiri oleh orang dalam parti yang sekian lama sakit hati kepada ketuanya sendiri. Tidak cukup ruang ini untuk menyenaraikan fitnah-fitnah itu.

Namun, apakah tindakan beliau? Adakah kedengaran dia mengamuk? Bagi sesetengah kes, ya beliau membawanya ke mahkamah. Tetapi dalam banyak kes, beliau hanya menyerahkan urusan itu kepada Allah.

Diceritakan bahawa beliau hanya membelek kembali al-Quran bagi menenangkan jiwa beliau akibat bahana fitnah itu dengan memujuk hati, ujian yang tertimpa ke atas para Anbiya', lebih dahsyat.

Wartawan akhbar DHY telah membuka ruang fitnah, ia tidak terhijab lagi. Sebaran itu bagaikan tiada dia merasakan dosa dan pahala.

Bagi saya, tidak salahnya jika SH berpihak. Berpihaklah jika dirasakan itulah yang terbaik. Tiada salahnya juga jika hanya memberitakan tentang sisi baik pihak tertentu. Atau mahu memberikan gambaran gelap sahaja kepada sesuatu pihak. Namun syaratnya ialah, ia mesti berita benar.

Isunya sekarang, wartawan SH sudah mengfitnah, dan DHY mengeluh sukar melaksanakan tugas meneutralkan akhbar SH. Jauh itu Dato’. Belajarlah dengan Presiden PAS bagaimana menghadapi fitnah. Kembalilah kepada al-Quran dan Sunnah, insyaa Allah selamat.

MOHD NASIR ABDULLAH
Al-Khor, Qatar
29 Mac 2018 - HARAKAHDAILY 29/3/2018

AKHIRNYA mati. Jangka hayat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) atau turut digelar ramai penganalisis politik tempatan dengan panggilan Parti Bunga muktamad tidak akan bertahan lama.

Kemungkinan besar pada 30 Mac ini, tempoh hayat parti serpihan Umno itu sudah lengkap berada di penghujung jika pucuk kepimpinannya masih lagi gagal mengikut segala peruntukan undang-undang pertubuhan di Malaysia.

Parti rekaan Tun Dr Mahathir Mohamad itu berdepan tindakan pembatalan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) kerana tidak menjawab dan menyerahkan maklumat serta dokumen yang dikehendaki agensi itu.

Ia sepatutnya dikemukakan dalam masa 30 hari, berkuat kuasa 28 Februari lalu, waima keperluan minimum menurut Seksyen 14(3) Akta Pertubuhan 1966 sebenarnya adalah hanya tujuh hari bagi memberikan maklum balas.

Ironi Ketua Pengarah RoS, Surayati Ibrahim masih bertimbang rasa dengan memberikan parti bunga itu masa yang jauh lebih panjang, iaitu genap 30 hari. Malangnya, apa yang dipohon oleh RoS itu masih belum lagi diserahkan.

Dengan tempoh hanya seminggu sahaja lagi, maka kelihatan sudah hampir pasti PPBM akan dibatal pendaftaran. Jika berlaku, siapakah yang untung? 

Sudah pasti ada pihak akan ‘berdrama’ konon simpati kepada parti berkenaan. Puak ini tentu menganggap pihak kerajaan konon ada agenda tersembunyi, walhal kesalahan sebenar terletak pada pemimpin PPBM sendiri yang mustahil kalau mereka sendiri bodoh mengenai peraturan ditetapkan ROS selama ini.

Sedangkan pemimpin tertingginya iaitu Mahathir, pernah menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin pula pernah menjawat posisi dalam jemaah Kabinet sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Bayangkan tiada cawangan dan bahagian buat mesyuarat, tiba-tiba boleh pula PPBM mengadakan Persidangan Agung Tahunan, malahan tiada laporan mengenai jumlah keahlian dan penyata kewangan parti didedahkan pun!

Disebabkan enggan ikut arahan, maka mereka ‘tuding jari’ kepada kerajaan. Apapun bagi Mahathir, tidak kelihatan risau jika pendaftaran PPBM dibatalkan kerana beliau pernah menyatakan sedia bertanding atas tiket DAP.

Bukan kerana Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu mahu bersara dari politik, tetapi kerana sudah bersiap sedia untuk ‘salin kulit’ menjadi sebahagian dari darah daging DAP pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang ini.

Perkara ini tidak mustahil berlaku. Niat Mahathir membuat ‘come back’ ke arena politik bukanlah untuk perjuang nasib rakyat. Beliau sekadar mahu melihat anak kesayangannya, Mukhriz berjaya memanjat kuasa di Putrajaya.

Jika Mukhriz berjaya tawan Putrajaya, adakah harapannya untuk membawa pulang trillion Ringgit Malaysia seperti yang didakwa menerusi internet sebelum ini, akan tercapai? Dakwaan berkenaan bukan satu rahsia baharu lagi.

Taip sahaja perkataan `harta Mahathir’ dalam enjin carian siber, bersepah isu berkenaan diperkatakan netizen. Hanya menunggu masa Mahathir untuk tampil menjawab sahaja persoalan mengenai kekayaan anak-anaknya itu.

Apabila Mahathir bertanding menggunakan logo DAP sebagai calon ketika PRU ke-14 kelak, maka lenyaplah sudah segala perjuangan dan doktrinisasi tegar beliau selama puluhan tahun sewaktu dalam saf Umno dan BN dahulu.

Hilanglah semua kecaman keras beliau terhadap DAP, iaitu parti yang dikatakannya sebagai rasis dan cauvinis anti-Melayu. Malah lenyaplah sudah dakwaannya bahawa DAP mahu membina negara sekular anti-Islam di Malaysia.

DAP selepas ini di mata Mahathir adalah sebuah parti paling mulia. Apa yang pasti, orang Melayu telah berjaya ditipu oleh kelicikan Mahathir hipokrit kerana sanggup bekerjasama dengan DAP.

H AMREE AHAMAD Mynewshub.cc - HARAKAHDAILY 27/3/2018

 

PASAR Lama Pasir Puteh ditutup setelah pembinaan Pasar Baru siap. Penjenamaan semula Pasar Awam dilakukan seluruh Kelantan dengan pembinaan bangunan baru yang lebih luas bagi menampung peniaga yang ramai dan pembeli semakin bertambah ekoran pertambahan penduduk.

Kedudukan Pasar Lama Pasir Puteh yang sesak dengan ruang letak kenderaan sedikit serta keadaan kebersihan pasar yang kurang memuaskan serta aliran longkang tersumbat menyebabkan kerajaan merancang pembinaan Pasar Baru Pasir Puteh dan pasar lain di seluruh Kelantan.

Bagaimanapun konflik timbul apabila ada sebilangan peniaga dengan campur tangan politik telah enggan berpindah walau sebahagian besar peniaga telah berpindah. Peniaga Engkar memfailkan kes di mahkamah namun ditolak kerana tiada asas bagi bantahan mereka kerana lot niaga baru telah kerajaan sediakan.

Namun peniaga mengemukakan rayuan dan menunjukkan surat dari peguam mereka yang kes akan disebut 15 Mac 2018 dan bukan arahan mahkamah menyebabkan ia tidak diterima sebagai alasan perpindahan oleh Pejabat Daerah Pasir Puteh yang bertanggungjawab ke atas harta Pasar. Tindakan peniaga menghalang penjawat awam menjalankan tanggungjawab meletakkan mereka dalam risiko hadapi pendakwaan.

Khabarnya konflik timbul kerana ada penyewa lama menyewakan kepada peniaga lain dengan kadar sewaan yang tinggi menjadikan harga barangan dijual peniaga di Pasar Lama mahal. Selain keadaan pasar yang sesak dan kotor dengan perniagaan luar kawalan, tempat letak kereta yang terhad menjadikan faktor pihak Majlis Daerah merancang satu kawasan baru yang strategik di tepi laluan Bypass Pasir Puteh - Kota Bharu - Machang.

Difahamkan 80 peratus peniaga lama telah berpindah ke Pasar Baru dan selebihnya masih berdegil. Degil kerana peluang menyewakan gerai kepada peniaga lain kini tertutup kerana Pasar Baru mampu menampung peniaga yang lebih ramai. Ali Baba berjaya dihapuskan kerajaan Kelantan. - HARAKAHDAILY 14/3/2018