Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

PAS juga gerakkan agenda pembangunan

Semasa
Typography

(Teks transkrip dari Ceramah Umum dan Pelancaran Markas PRU 14 Pemuda Dun Seberang Takir oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia di Markas Besar Pemuda PAS Dun Seberang Takir semalam yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

TIDAK anti pembangunan dan kemajuan

إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ ۗ


“(Maksudnya) Sesungguhnya Allah tidak merubah nasib satu-satu kaum melainkan kaum itu merubah nasib mereka sendiri.”

(ar-Ra’d: 11)

Menjadi kewajipan kepada setiap rakyat untuk mengetahui apakah situasi dan keadaan politik yang berlaku sama ada di kawasan, di negeri masing-masing dalam konteks ini di Negeri Terengganu mahupun di peringkat nasional negara kita. Kerana inilah apa yang diajar kepada kita oleh Rasulullah S.A.W. Seorang Nabi yang bukan sahaja mengajar umatnya untuk bersembahyang, berpuasa, menunaikan haji, tetapi juga Rasulullah S.A.W mengajar umatnya untuk berpolitik.

Rasulullah S.A.W adalah orang yang paling peka kepada isu-isu semasa yang berlaku di kelilingnya mahupun di peringkat antarabangsa. Rasulullah S.A.W mengikuti perkembangan politik yang berlaku di Makkah dan di sekitar Makkah, hatta yang berlaku di peringkat antarabangsa sekalipun. Ketika berlakunya perang di antara Rom dan Parsi, Rasulullah S.A.W mengambil pendirian menyokong Rom. Walaupun kedua-duanya kafir, tetapi orang-orang Rom adalah Ahlul Kitab yang hampir dengan orang-orang Islam. Berbeza dengan orang-orang Parsi yang menyembah api. Maka di sini kita sebagai rakyat Negeri Terengganu, kita mestilah peka, faham, mengikuti perkembangan semasa politik yang berlaku di negeri kita ini.

Kita tidak mahu rakyat Negeri Terengganu mereka menjadi rakyat yang kecewa menanggung lima tahun lagi menunggu PRU yang akan datang. Kerana salah memilih parti yang memerintah negeri yang kaya-raya ini. Walaupun Umno Barisan Nasional memerintah Negeri Terengganu dalam satu tempoh yang begitu lama, malangnya kita melihat Negeri Terengganu masih lagi digelar negeri kaya, rakyat miskin.

member login